Hayalleriniz alt üst olmasın Mehmet Bey!
Üstelik bu bir hayal değil, antik çağlardan başlayarak Erciyes hakkında bakın neler söylenmiş-yazılmış.
"Argaios (Erciyes), tepesinden hiçbir zaman kar eksik olmayan, dağların en yükseğidir ve buna tırmananlar (ki çok azdır) berrak havada hem Pontus (Karadeniz) hem de İssikos (Akdeniz) denizini görebilir...” Antik çağın önemli coğrafyacılarından Strabon, Geographika'sında “dağların en yükseği olarak” olarak tanımladığı Erciyes'i böyle anlatıyor.
İç Anadolu'nun uçsuz bucaksız düzlüklerinde görenleri hayrete düşüren heybetiyle Erciyes, tarih boyunca pek çok uygarlık için önemli bir coğrafya olmuş. Hatta burada yaşayanlar, dağın heybetli görünüşü karşısında ona Tanrısal anlamlar yüklemekten geri kalmamışlar. Yunan felsefeci Maximus Tyrius'un Erciyes için yazdıklarıysa, bu dağın geçmişte insanları nasıl etkilediğinin bir kanıtı:
“Erciyes, hem Tanrı, hem Yemin Tanrısı, hem kült heykeli…”
Hayalleriniz alt üst olmasın Mehmet Bey! Üstelik bu bir hayal değil, antik çağlardan başlayarak Erciyes hakkında bakın neler söylenmiş-yazılmış. "Argaios (Erciyes), tepesinden hiçbir zaman kar eksik olmayan, dağların en yükseğidir ve buna tırmananlar (ki çok azdır) berrak havada hem Pontus (Karadeniz) hem de İssikos (Akdeniz) denizini görebilir...” Antik çağın önemli coğrafyacılarından Strabon, Geographika'sında “dağların en yükseği olarak” olarak tanımladığı Erciyes'i böyle anlatıyor. İç Anadolu'nun uçsuz bucaksız düzlüklerinde görenleri hayrete düşüren heybetiyle Erciyes, tarih boyunca pek çok uygarlık için önemli bir coğrafya olmuş. Hatta burada yaşayanlar, dağın heybetli görünüşü karşısında ona Tanrısal anlamlar yüklemekten geri kalmamışlar. Yunan felsefeci Maximus Tyrius'un Erciyes için yazdıklarıysa, bu dağın geçmişte insanları nasıl etkilediğinin bir kanıtı: “Erciyes, hem Tanrı, hem Yemin Tanrısı, hem kült heykeli…”
Tespit Başlığı: Tanrı Dağı ve Angıtlar