Arkadaşıma Gönder:

Sandras 1950 m. 

Kullanıcı Ayhan Toprak
Image

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü 1986 mezunuyum ODTÜ Biyokimya Anabilim dalinda Masterım var. Gazi Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Bölümünde "Deniz ve Kıyısal Koruma Alanları Yönetiminde Kapasite ArtırımI" konusunda (2013) Doktora sahibiyim.

  • Tespit Tarihi: 2014-07-04
  • Yüklenme Tarihi: 02-10-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 682
  • Gözlem Lokasyonu: Köyceğiz, Muğla, Türkiye
  • Şehir: Muğla
  • Ülke: Türkiye

13 Yorum

  1. Image

    mavi yapraklar bu bitkininmi(yanında sütleğen varmı),yapraklar etli ve bitki çok yıllıkmı?

  2. Image

    Hasan bey mavi yapraklar bu bitkiye ait, bitki çok yıllık (kök odunsuydu) yapraklar etli, yanında sütleğen yoktu. Ben o yükseklikte sandrasta sütleğen gördüğümü hatırlamıyorum. selamlar

  3. Image

    Mavi yapraklar bu bitkiye ait olamaz Ayhan bey. Onlar bir Euphorbia’ya ait. Bitkinin asıl yaprağı sağa bakan çiçeğin ucuna denk gelen yerdeki, çiçek kümesinin altındaki yeşil yapraklar @hasan-yasayacak bey.

  4. Image

    Yukarda tek kalan çiçeğin altında da görülebiliyor. Bitkiyi çekerken asıl yapraklarını görebilmek için diğer bitkilerden ayırmak gerekiyor. Çok gerekmedikçe koparmadan tabi.

  5. Image

    Bir başka neden de şu. Lamiaceae familyasında yapraklar karşılıklı olur. Bu etli yapraklar karşılıklı değil, almaçlı dizilmiş. İki bitki aynı noktadan çıkmışlar sadece.

  6. Image

    Serdar bey fotoğraftaki yapraklar mavi/morumsu yapraklar sütleğen yapraklarına göre daha kısa ve etliler. O bölgede daha sonra da arazi yaptım. Ama hiç sütleğen görmedim. Sandras yaklaşık her ay en az bir defa ziyaret ettiğim yer.

  7. Image

    Sandras da mutlaka sütleğen vardır. Sadece görmek için doğru yer ve doğru zamanda olmak gerekir. Sandras dağı, Beyağaç yöresinden Euphorbia austroanatolica kaydı var. http://goo.gl/c5cg0r. Ayrıca florada E. austroanatolica, E. herniariifolia, E. erythrodon kayıtları da var. Şimdi bu yapraklar sütleğene ait değil evet, çünkü fotoda bir şey yakaladım. Bu yaprakların fotodaki mor çiçeğe ait olması imkansız. Mor çiçeğe ait yaprakları görebiliyorum. Mor çiçek önündeki morumsu etli yaprakların ucunda, açmamış gonca gibi duran solmuş bir çiçek var. Hatta resmin alt kenarındaki yaprakların üzerinde de var. Bu yapraklar o çiçeğe ait, arkadaki mor çiçeklere değil. O çiçek de Euphorbia çiçeğinden daha çok Hypericum çiçeğini andırıyor. Arkadaki mor çiçeğin uzantısı, resmin sağında kalan iki kaya arasından devam edip gidiyor. Oradaki yapraklar mor çiçeğe ait iken diğeri az önce belirttiğim diğer çiçeğe ait. Burada iki bitki birbirine karışmış. Bu yapraklar o bitkiye ait olsaydı, değil yeni bir cins, yeni bir familya tanımlamak gerekirdi.

  8. Image

    Ayrıca küçük yapraklara sahip olan Euphorbia'lar da var. Euphorbia herniariifolia küçük bir bitkidir. Euphorbia'lar sadece büyük bitkilerden ibaret değildir. Selamlar...

  9. Image

    Eğer o bir Hypericum ise o da ilginç görünüyor. Bu şekilde etli yaprakları olan Hypericum da şu ana kadar teşhis etmedim. Bu arada düzeltiyorum, yapraklar karşılıklı sanırım. O mor yapraklıları bir de açtığı dönemde çekerseniz daha iyi olur. Yakın plan çiçek iç kısmı ve arka kısmı ve yaprakları ile birlikte.

  10. Image

    @hasan-yasayacak o morumsu yaprakların ucunda Hypericum çiçeği var. Fotoda pek belli olmuyor. Yukarıda açıklamada yazdıklarıma göre bakarsanız görürsünüz.

  11. Image

    Serdar bey açıklamalarınız için teşekkür ederi. Serdar bey Sandras dağında tabii ki sütleğen kaydı var. Benim kast ettiğim bu bitkiyi görüntülediğim yükseklikte ve bölgede sütleğene rastlamadığımdı. selamlar

  12. Image

    Sanırım burada iki farklı bitki olduğu konusunda hem fikir olduk. O bitki ilginç bir Hypericum olabilir. Bu yükselti kaç bilmiyorum ama Sandras dağındaki Euphorbia kayıtları 1600-2200 m arasından. Görmek için bu yükseltilerde ve Nisan ve Eylül ayları arasında ve uygun habitatlarda gözlemleyebilirsiniz. austroanatolica ve erythrodon endemik türler. herniariifolia var. glaberrima endemik değildir, adalarda da var.

  13. Image

    Haklısınız sanırım. Ben fotoğrafı çekerken çok detaylı incelemedim. Sanki tek tür diye düşünmüştüm. Sütleğenlerle bilgi için de teşekkür ederim. selamlar

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Belirlenemeyen cins M.Coşkun SANCAR
Belirlenemeyen cins Ahmet Karataş

İlgili Tespitler