Tespit edilen tür: Belirlenemeyen cins
Kullanıcı Ayhan Toprak
Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü 1986 mezunuyum ODTÜ Biyokimya Anabilim dalinda Masterım var. Gazi Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Bölümünde "Deniz ve Kıyısal Koruma Alanları Yönetiminde Kapasite ArtırımI" konusunda (2013) Doktora sahibiyim.
- Tespit Tarihi: 2014-07-04
- Yüklenme Tarihi: 02-10-2014
- Görüntülenme Sayısı: 682
- Gözlem Lokasyonu: Köyceğiz, Muğla, Türkiye
- Şehir: Muğla
- Ülke: Türkiye
mavi yapraklar bu bitkininmi(yanında sütleğen varmı),yapraklar etli ve bitki çok yıllıkmı?
Hasan bey mavi yapraklar bu bitkiye ait, bitki çok yıllık (kök odunsuydu) yapraklar etli, yanında sütleğen yoktu. Ben o yükseklikte sandrasta sütleğen gördüğümü hatırlamıyorum. selamlar
Mavi yapraklar bu bitkiye ait olamaz Ayhan bey. Onlar bir Euphorbia’ya ait. Bitkinin asıl yaprağı sağa bakan çiçeğin ucuna denk gelen yerdeki, çiçek kümesinin altındaki yeşil yapraklar @hasan-yasayacak bey.
Yukarda tek kalan çiçeğin altında da görülebiliyor. Bitkiyi çekerken asıl yapraklarını görebilmek için diğer bitkilerden ayırmak gerekiyor. Çok gerekmedikçe koparmadan tabi.
Bir başka neden de şu. Lamiaceae familyasında yapraklar karşılıklı olur. Bu etli yapraklar karşılıklı değil, almaçlı dizilmiş. İki bitki aynı noktadan çıkmışlar sadece.
Serdar bey fotoğraftaki yapraklar mavi/morumsu yapraklar sütleğen yapraklarına göre daha kısa ve etliler. O bölgede daha sonra da arazi yaptım. Ama hiç sütleğen görmedim. Sandras yaklaşık her ay en az bir defa ziyaret ettiğim yer.
Sandras da mutlaka sütleğen vardır. Sadece görmek için doğru yer ve doğru zamanda olmak gerekir. Sandras dağı, Beyağaç yöresinden Euphorbia austroanatolica kaydı var. http://goo.gl/c5cg0r. Ayrıca florada E. austroanatolica, E. herniariifolia, E. erythrodon kayıtları da var. Şimdi bu yapraklar sütleğene ait değil evet, çünkü fotoda bir şey yakaladım. Bu yaprakların fotodaki mor çiçeğe ait olması imkansız. Mor çiçeğe ait yaprakları görebiliyorum. Mor çiçek önündeki morumsu etli yaprakların ucunda, açmamış gonca gibi duran solmuş bir çiçek var. Hatta resmin alt kenarındaki yaprakların üzerinde de var. Bu yapraklar o çiçeğe ait, arkadaki mor çiçeklere değil. O çiçek de Euphorbia çiçeğinden daha çok Hypericum çiçeğini andırıyor. Arkadaki mor çiçeğin uzantısı, resmin sağında kalan iki kaya arasından devam edip gidiyor. Oradaki yapraklar mor çiçeğe ait iken diğeri az önce belirttiğim diğer çiçeğe ait. Burada iki bitki birbirine karışmış. Bu yapraklar o bitkiye ait olsaydı, değil yeni bir cins, yeni bir familya tanımlamak gerekirdi.
Ayrıca küçük yapraklara sahip olan Euphorbia'lar da var. Euphorbia herniariifolia küçük bir bitkidir. Euphorbia'lar sadece büyük bitkilerden ibaret değildir. Selamlar...
Eğer o bir Hypericum ise o da ilginç görünüyor. Bu şekilde etli yaprakları olan Hypericum da şu ana kadar teşhis etmedim. Bu arada düzeltiyorum, yapraklar karşılıklı sanırım. O mor yapraklıları bir de açtığı dönemde çekerseniz daha iyi olur. Yakın plan çiçek iç kısmı ve arka kısmı ve yaprakları ile birlikte.
@hasan-yasayacak o morumsu yaprakların ucunda Hypericum çiçeği var. Fotoda pek belli olmuyor. Yukarıda açıklamada yazdıklarıma göre bakarsanız görürsünüz.
Serdar bey açıklamalarınız için teşekkür ederi. Serdar bey Sandras dağında tabii ki sütleğen kaydı var. Benim kast ettiğim bu bitkiyi görüntülediğim yükseklikte ve bölgede sütleğene rastlamadığımdı. selamlar
Sanırım burada iki farklı bitki olduğu konusunda hem fikir olduk. O bitki ilginç bir Hypericum olabilir. Bu yükselti kaç bilmiyorum ama Sandras dağındaki Euphorbia kayıtları 1600-2200 m arasından. Görmek için bu yükseltilerde ve Nisan ve Eylül ayları arasında ve uygun habitatlarda gözlemleyebilirsiniz. austroanatolica ve erythrodon endemik türler. herniariifolia var. glaberrima endemik değildir, adalarda da var.
Haklısınız sanırım. Ben fotoğrafı çekerken çok detaylı incelemedim. Sanki tek tür diye düşünmüştüm. Sütleğenlerle bilgi için de teşekkür ederim. selamlar