Arkadaşıma Gönder:

Bolu dağı, 900 mr.

Kullanıcı Niyazi Tosun
Image

  • Tespit Tarihi: 2010-08-25
  • Yüklenme Tarihi: 16-10-2015
  • Görüntülenme Sayısı: 407
  • Gözlem Lokasyonu: Yumrukaya, Bolu, Türkiye
  • Şehir: Bolu
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): KODAK EASYSHARE DX7440

7 Yorum

  1. Image

    Artemisia fakat sorulması gereken çok soru var. Yaprak altı, kök yapısı, çiçeklerin tüy durumu vs. Şu an geç oldu. Daha geniş bir vakitte bakayım.

  2. Image

    Serdar bey bu bitkinin bir fotoğrafı daha var.Ancak tanımlama için yeterli olacağını sanmıyorum.Çiçekleri biraz daha yakından almışım.Onu ekliyorum.

  3. Image

    Niyazi bey, ikinci foto da birinci ile aynı perspektiften. Lütfen bir bitkiyi çekerken sadece bir açıdan çekmeyin. Daha önce de bir çok foto altında yazdığım yöntemleri baz alarak çekim yaparsanız sevinirim. selamlar...

  4. Image

    Sizden ricam tanımlattıracağınız bitki ne olursa olsun mümkün olduğunca farklı açılardan ve farklı organlarını da isteyebileceğimizi düşünerek çekmeniz. Yaprak, meyve, genel görünüm. Genelde yapılan hata şu. Çiçeğin en estetik yeri genelde çiçek olduğu için sadece oraya odaklanılıyor ve çektikten sonra diğer kısımlar es geçiliyor. Sonra şurası da var mı dediğimizde maalesef dememek için, çiçek, yaprak, meyve (varsa), genel görünüm çekilmeli. Bazen tüylülük de sorulabiliyor. O kısım genelde mikroskopluk oluyor maalesef.

  5. Image

    Bu bitkide yaprak altını görmek gerekiyor. Yaprak altı beyaz ise farklı türlere gidiyor. Değilse farklı.

  6. Image

    Serdar bey çoğu zaman karanlık ya da bulanık çıkan fotoğrafları silmek durumunda kaldığımdan, bitkinin farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları arşive girmiyor.Onbin civarında türün tanımlamaya kıstas olacak özell,klerini bilmemek de ayrı bir sorun.Yine de her bitkinin mümkün olduğunca fazla özelliklerini fotoğraflamaya çalışıyorum.Beş-altı yıl öncesinde çektiğim fotoğraflarda çekim kusurlarım daha fazla.

  7. Image

    Niyaz bey siteye hangi familyanın neresi önemli diye bir belge koyduk ama öncelikle hangi bitki hangi familya onu bilmesi gerekiyor tabi çeken kişinin. Ben de bilinemeyeceğini bildiğimden o yüzden olabildiğince fazla özelliğini çekin diyorum ki bunu sitede birçok defa yazdığımı biliyorum. Uyarımı kişisel algılamayın lütfen. Genelde sitede şurasını da çektiniz mi dediğimde aldığım cevaplar hep aynı oluyor. Tekrar gidip çekmek zorunda kalınıyor. Bunun olmaması için de hep bu tavsiyeyi yapıyorum. Çiçek, meyve (varsa), hatta bazı durumlarda tohum, kök (çoğunda gerekli değil, geofitlerde daha çok gerekli), yapraklar, genel görünüm. Bulanıklıkla ilgili şunu diyebilirim. Artık dijital kameralarda ne çektiğimizi görebiliyoruz. O yüzden çektikten sonra ben mutlaka nasıl çektiğime bakarım. Eğer bulanıksa veya istediğim gibi değilse anında orda silerim ki kartta yer açılsın. Bir de ben bitki fotolarında bitkinin altını çekmek için bitkinin kırılıp bükülmesi yerine, bitkinin altına uzanılmasını tercih ederim. Kareye insan girdiği zaman benim için estetikliğini de kaybediyor kare. :)

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Belirlenemeyen tür M.Coşkun SANCAR
Belirlenemeyen tür Ahmet Karataş

İlgili Tespitler