Tespit edilen tür: Ricania aylae
Kullanıcı İrfan İlker Özek
Veteriner Hekim
- Tespit Tarihi: 2017-07-21
- Yüklenme Tarihi: 04-08-2017
- Görüntülenme Sayısı: 528
- Gözlem Lokasyonu: Bahçeyaka,Mumcular
- Şehir: Muğla
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde):
- Ekipman(Lens):
Onay bekliyor.
Güzel ve değişik bir türmüş İrfan Bey, ellerinize sağlık..
Teşekkür ederim Ufuk Bey.
Elinize sağlık İrfan Bey. Güzel bir yakın çekim olmuş. Şimdilerde diğer Ricania türü japonica bayağı meşhur. Hızla yayılıyor. Endemik olan bu tür için davranış gözleminiz var mı? Örneğin, bitkilere zarar veriyor muydu? Bir de daha sonra tekrar gördünüz mü? Sorularımın sebebi öteki (istilacı) türe benzerliğini merakımdır.
Teşekkür ederim. Böğürtlen üzerinde sadece bir kere gördüm ve poz vermeye meraklı değildi bir kaç kare anca çekebildim, hemen kaçtı. Fotoğrafı çektiğim yeri hatırlıyorum, orman içinde tarla olarak kullanılan boşluklara (Bu tarla işini de anlamış değilim, orta çağ zihniyeti gördüğü boş yeri sahiplenip ekip biçiyor insanlar, kimse de bir şey demiyor bunlara.) yakındı. Ara sıra gittiğim bir yer, bundan sonra sizin için daha dikkatli bakarım. Bu arada endemik olduğunu bilmiyordum. Bilgi için teşekkür ederim. Sizden endemik olduğunu öğrenince internette biraz aradım ama genelde japonica ile ilgili bilgiler çıkıyor. Bu tür Türkiye'nin hangi bölgelerinde görülüyor?
Türkiye'deki yayılışı: Elazığ, Muş, İzmir ve Muğla (Dlabola, 1983)
İzmir ve Muğla'da varsa Aydın'da da yok mudur? Bir de doğu ve batı bölgelerinde birbirlerinden bu kadar uzak nasıl yerleşmiştir bunlar? Aralarda ki illerde de muhakkak vardır heralde.
Bilgiler için çok teşekkürler Barış. Dlabola (1969)'un aylae tavsifi (description) kısmı var mı elinde?
İrfan Bey, bilgiler için çok teşekkürler. Sanırım zararına dair sizde veya literatürde bir gözlem yok. Dağılımdaki boşluklar muhtemelen çalışma azlığındandır.