Arkadaşıma Gönder:

Rakım: 600-700m

Kullanıcı Şule Kuzpınarı
Image

  • Tespit Tarihi: 2017-03-05
  • Yüklenme Tarihi: 30-03-2020
  • Görüntülenme Sayısı: 198
  • Gözlem Lokasyonu: Merkez, Kahramanmaraş, Türkiye
  • Şehir: Kahramanmaraş
  • Ülke: Türkiye

8 Yorum

  1. Image

    nefis Maraş kaydı,tebrikler.

  2. Image

    Teşekkürler Hocam. Yapraklarını net gösteren bir foto yok diye neredeyse yüklemeyecektim. Çiçekleri muscarilerin çoğundan farklı olunca herhalde çiçekle de çözülür deyip şansımı denedim. Şimdi Maraş'taki ilk kayıt olunca tam yeri nereymiş bir bakayım dedim ve gördüm ki daha önce tarihe bakmadan, başka bir yerde çektiğimi sanıp rakımı ona göre yazmışım. Sorun şu ki, Maraş'ın neresinde çektiğimi hatırlayamıyorum. Aynı gün çektiğim diğer fotolardaki ayrıntılardan muhtemel iki yere indirdim. Oraların rakımı da 500-700 sınırları arasında. Toprak yapısı da oralara benziyor. @mehmet-celik 'in kaydıyla arada baya rakım farkı var.

  3. Image

    Çok güzel tesbit, kutlarım. Benim tesbitin rakımı 800-850 mt. civarıydı.

  4. Image

    Teşekkürler Mehmet Bey. Rakım öyleyse çok fark yokmuş. Ben google earth'ten baktım 1050 civarı görünüyordu. O nedenle biraz şaşırdım.

  5. Image

    Habitat; ortak yaşam bitkileri, toprak, arazi örtüsü nasıldı Şule hanım?

  6. Image

    Habitat zannediyorum, bir tepe üzerinde geniş bir mesire alanı var orası. Fotoların birinde tel örgü görünüyor, tel örgünün arkasında da çiçek açmış badem ağaçları. Bunlardan yola çıkarak orası olduğunu düşünüyorum. Yeni yapılmış bir yer değil, çok uzun süredir var bu ormanlık tepe. Eskiden beri orada olan yaşlı ağaçlar çoğunlukla kızılçam, sonradan fıstık çamı, akçam, sarıçam gibi türler de dikilmiş. Çok engebeli bir arazi, dereler, tepeler bol. Toprak olarak Maraş'ın genel toprak yapısına benziyor. Koyu sarıyla açık kahve arası, taşlık, kalkerli oluyor herhalde. O gün topu topu 3 bitki çekmişim. Biri bu; biri crocus, net çıkmamış ama yaprak altından görünen çizgilere bakarak graveolens diyebilirim. Biri de çiçeksiz bir bitki, yaprağını arattığımda aphanes'e benzettim. Zaten hem ovanın ortasında olması hem de insan unsurunun yoğun olduğu bir yer olması sebebiyle zemin bitkileri çok yok, olanlar da minyatürleşmiş. Ama fotolarda muscarinin yakın çevresinde hiçbir bitki görünmüyor.

  7. Image

    Habitat Antep'teki ile benzer özellikler taşıyor. Benim gözlemlediğim alanlar genelde çam ağaçları altında fazla zengin olmayan bitki örtüsüne sahipti ve toprak kalkerli, ayakkabıya yapışan türdendi.

  8. Image

    @mehmet-celik Hocam, bulduğumuz verileri Tübives'tekiyle bir karşılaştırayım dedim. Habitat olarak frigana, serpantin üzerinde demiş. Frigana tamam kalkerli toprak tutuyor orada. Serpantini de bilmiyordum biraz araştırdım. Tam tersine serpantinede Ca içeriği çok düşükmüş. Serpantine habitatın özellikleri arasında da zayıf bitki örtüsü, bitkilerde bodurlaşma, dikenli gövde, gelişkin kök yapısı vs var. (https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/322981) Benim dediğim bölgede kayalık yerler de var, özellikle eğimin arttığı yerlerde. Kayaların renklerini ve yapısını şu an hatırlayamıyorum. Ama zemin örtüsünde gördüğüm bitkilerdeki bodurluk, zayıf bitki örtüsü, sığ ve taşlı toprak yapısı vs uyuşuyor gibi. Makalede serpantin habitat diye gösterdiği görsele çok benzeyen yerler var Maraş'ta. Serpantin habitatlarda endemizm oranı da yüksekmiş. Maraş'ta da 295 kayıtlı endemik var. Şu an kalkerli diye bildiğim toprak yapısını sorguluyorum; acaba serpantindi de Akdeniz bölgesi'ndeyiz diye kalkerli diye mi genelledik. :))

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Muscari inconstrictum (İnce Müşkürüm) Hasan YAŞAYACAK
Muscari inconstrictum (İnce Müşkürüm) M.Coşkun SANCAR

İlgili Tespitler