Arkadaşıma Gönder:
.
Kullanıcı Ümit Kaplan
Image

Doğada gözlem yapmayı, keşfetmeyi ve fotoğraflayarak tanıyıp, tanıtmayı sevenlerdenim...

  • Tespit Tarihi: 2014-07-11
  • Yüklenme Tarihi: 12-07-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 833
  • Gözlem Lokasyonu: Şirince, İzmir, Türkiye
  • Şehir: İzmir
  • Ülke: Türkiye

8 Yorum

  1. Image

    çiçek de gerekiyor. Ne yazık ki sadece yaprak olan fotoların %99 u teşhis edilemiyor. Bu nedenle yaprak yanında çiçekli ve (varsa) meyveli kareleri de deste kare olarak yüklerseniz iyi olur. Selamlar.

  2. Image

    Şu an Amaranthaceae içinde yer alan Chenopodiaceae familyasından bir bitki sanırım.

  3. Image

    Anlıyorum, daha dikkatli bakınıp çiçekli olanı bulmaya çalışacağım... Teşekkürler...

  4. Image

    Siteye yeni üye olduğunuz için foto yükleme ilgili bazı kuralları okursanız sevinirim. http://dogalhayat.org/topic/foto-yukleme/ ek olarak orada yer almayan 2 kural da şu: 6- Mümkün olduğunca çiçek, yaprak, (varsa) meyve de içeren fotoları yükleyiniz. Sadece yaprak çekimleri tanımlanması çok zordur. Sadece yaprak çekmişseniz, aynı bitkinin çiçekli döneminde de fotosunu çekip, ana kareye koyup diğerlerini destek foto olarak yer değiştiriniz. 7- Fotoğraf üzerinde, fotoğrafın dokusunu ve netliğini bozan veya değiştiren saturasyon, bulandırma gibi efektler (parlaklık, kontrast, kırpma ve isim ekleme hariç) kullanmayınız. Sevgiler...

  5. Image

    Kurallara uyma konusunda haklısınız, aslında üye olurken okumuştum, ancak bitkilerle ilgili seyahat halinde olduğumdan meyvesini ve çiçeğini ilk etapta bulamayınca şansımı denemek istemiştim... Neyse ki meyveli ve çiçekli halini bulabildim...Kaydı güncelledim... Bu arada foto-yukleme linki açılmadı bilginize...

  6. Image

    link bende açılıyor fakat madem öyle buraya kopyalayayım o zaman. İlerde bunu için bir sayfa yapıp oraya koymayı düşünüyoruz. Bu kurallar zamanla oluşuyor maalesef. Şimdi siz destek kareleri yüklemese idiniz ben buna Chenopodiaceae olabilir demiştim ama destek kareler gelince Solanaceae oldu. Aralarında bağlantı bile yok gördüğünüz gibi. Maalesef sadece yaprak yüklenen kareler bizim teşhis isteğimizi de kırıyor ve bitkisi teşhis edilmeyenin de bitkisi teşhis edilmediği için onun da hevesi kırılıyor. O yüzden ben her fırsatta üstüne basa basa sadece yaprak veya sadece çiçek yüklemeyin diyorum. Bazı ağaçlar ve tek türlük bitkiler yapraktan teşhis edilebilir ama binlerce türden çok az bir kısmı. Gerçi çiçeği yaprağı çekildiği halde yine de teşhis edilemeyenler oluyor. Ona da bizim yapacak birşeyimiz olmuyor. En fazla bitkiyi toplayıp gönderin diyebiliyoruz. Açamadığınız linkteki kurallar aşağıdadır. Foto yüklemede dikkat edilecek hususlar: 1- Aynı tarih, saat, yere ait fotoları farklı sayfalara yüklemeyiniz. 2- Farklı tarih, saat ve yere ait fotoları aynı sayfaya yüklemeyiniz. 3- Farklı tarih ve saate farklı ama aynı yerden aynı populasyona ait fotoları aynı sayfaya yükleyebilirsiniz. 4- Pazar, balkon, süs, saksı ve yetiştirme bitkilerini yüklemeyiniz. Doğal alana kaçmışsa veya doğada yetişiyorsa oradan çekiniz. (Buğdaygillerdeki gibi bazı tarım bitkileri istisna tutulabilir ki onları da fotodan teşhis etmek zor..) 5- Eğer doğadan çekemiyorsanız, başka ilden olupta işaretlenen ilde olmayan ama yetiştirdiğiniz doğal bitkileri nerden gelmişse yayılış yeri olarak orayı işaretleyin. (Ama bu yöntemi çok tercih etmezseniz iyi olur.) Eğer bilmiyor veya hatırlamıyorsanız yüklemeyi tercih etmeyin. Nedeni şu: Sizin verdiğiniz yayılış bilgisi belki orda olması zor bir bitkinin hakkında bize yanlış bir yayılış bilgisi vermeye neden olacaktır. Bu da yanlış bilgi demektir. Bu da giderek sizin yüklediğiniz fotoların acaba gerçekten o ilden mi bu bitki şüphesini doğurur ve her seferinde size sormamız anlamına gelir. Yani güven azalır. Bizim amacımız ve önceliğimiz doğalbitkiler, yetiştirme bitkiler değildir. Egzotik ve yetiştirme bitkiler konusuna girersek biz bu işin içinden çıkamayız. Bu tarz fotolarınızı merak ediyorsanız facebook ta flora grubunda paylaşabilirsiniz. 6- Mümkün olduğunca çiçek, yaprak, (varsa) meyve de içeren fotoları yükleyiniz. Sadece yaprak çekimleri tanımlanması çok zordur. Sadece yaprak çekmişseniz, aynı bitkinin çiçekli döneminde de fotosunu çekip, ana kareye koyup diğerlerini destek foto olarak yer değiştiriniz. 3 kare hakkınızı benzer kareleri yükleyerek doldurmayınız. 7- Fotoğraf üzerinde, fotoğrafın dokusunu ve netliğini bozan veya değiştiren saturasyon, bulandırma gibi efektler (parlaklık, kontrast, kırpma ve isim ekleme hariç) kullanmayınız.

  7. Image

    çiçek olgunlaşınca siyah mı oluyor yoksa sarı veya turuncu mu? Siyahsa Solanum nigrum. Sarı ise diğer türlere bakacağız.

  8. Image

    Sizi gayet iyi anlıyorum, zaman ayırıp uzunca cevapladığınız için teşekkür ederim. Burada olanlara sorduğum kadarıyla olgunlaşınca siyah oluyor.. Böylece Solanum nigrum diyebiliriz sanırım. Selamlar..

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Solanum americanum (İtüzümü) Serdar Aslan
Solanum americanum (İtüzümü) Mehmet HANAY

İlgili Tespitler