Boyu yaklaşık 3 m kadar olan bir çalı/ağaçcık. Kültür olduğunu sanmıyorum. Kanal boyunda kendi halinde yetişmiş. Rosaceae'den olmalı. Ama Akkaya makalesinde uygun bir tür görmedim. Çitlenbik desem, ona da benzetemedim. Hasan Yaşayacak ustaya şimdiden çok teşekkür ederim.
son (3. ve yaprak altı gözüken) kare 29.09.2017 tarihli ve aynı yerden bir başka ağaçcıktandır.
- Tespit Tarihi: 2017-09-27
- Yüklenme Tarihi: 28-09-2017
- Görüntülenme Sayısı: 618
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Niğde, Türkiye
- Şehir: Niğde
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D Mark ii
- Ekipman(Lens): Laowa (Venus) 60mm; f/2.8
dikim olmalı..cehrilerden..(rhamnus; muhtemel catharticus ki orda yabani olamaz..
Hasan Bey çok teşekkür ederim. Nota da yazdığım gibi dikime dair en ufak bir ize rastlamadım. O kısımdaki ağaçlar ve diğer bitkiler hep doğal. Zaten bulunduğu nokta, görünümü vs tamamen doğal gibi duruyor. Tubives verilerine baktım. Sadece Orta ve Doğu Karadeniz (bahsettiğiniz tür). Niğde için üç Rhamnus türü veriliyor: Rhamnus libanoticus, Rhamnus petiolaris ve Rhamnus hirtellus. Bunlardan biri olabilir mi?
catharticus grubunda petiolaris var,yaprak ince yapılımı-derimsimi ve yaprağın alttan net fotosu olursa çözülebilir.
meyveleri görmesem bazı erik türlerine benzetebilirdim. Yaprak yaklaşık 5x3 cm boyutunda. derimsi görünümlü (kaba ve nispeten kalın). Yarın aynı çalıya gidip alttan da çekerim. Başka bir kısmı lazım olursa, eksikleri gideririm. Çok teşekkürler.
Hasan Bey, bugün akşam üzeri aynı yere gittim. Yaprak altı fotoğrafını az önce ekledim. Yaprak boyut ende 3-4 cm ila aya uzunluğu (sap hariç) 5-7 cm aralığında değişiyor. Bağ-bahçe arası yolların kenarında diğer ağaçlar ve böğürtlen dikenleri arasında o kadar çok ki şimdiye kadar dikkat etmemişim. Ayrıca A. Savran'a Rhamnus görüp görmediğini sordu. Kampüs üstündeki köylerde (Melendiz'in güney etekleri) bol miktarda var dedi.
erikmiş..meyvesi genelde mumlu olur ama bu haliyle cehrilere benzemiş..elinize sağlık.
Çok teşekkürler Hasan Bey. Bu kadar komik duruma düşeceğimi beklemezdim. "çakal eriğini" çocukluktan beri bildiğimi sanırdım. Demek ki farklı bir yabani erikmiş, bildiğim. Az önce fotoğraftkinin tadına baktım. Çok yoğun aromanın yanında rezalet bir tadı var. Meyve çapı yaklaşık 4-5 mm.
Aslında tadı güzel olur, ben her rastladığımda bir avuç yerim, marmelatı ve hoşafının yapıldığını biliyorum, ama bu arkadaş meyvelerini geliştirememiş gibi duruyor (fazla meyveden, kuraklıktan vs.), verdiğiniz ölçüden belli, meyve çapı 15 mm civarı olur çünkü, bende baktığımda hiç aklıma gelmedi, benzetememişim :))
Ahmet SAVRAN hocaya teşekkürler,düzeltelim.
Buruk tat konusunda açıklığa kavuşmuş oldu. Çok teşekkürler Hasan Bey, Coşkun Bey ve sayın Savran.