Ajuga orientalis (dağmayasılı)
Betim: Stolonsuz ama rizomlu çok yıllık, grimsi yünlü tüylü bir türdür. Gövde dik ve 6-30 cm boylarında olur. Taban yapraklar dörtgensi-eliptik, tabana doğru daralır. Gövde yaprakları 1-2 çifttir. Bir düğümde 4-6 (-12) çiçek bulunabilir. Çanak yapraklar (sepal) 6-9 mm, taç yapraklar (petal) 10-13 mm. Çiçeğin alt dudağı krem renginde 3 loblu, üst dudak menekşe moru ve 2 parçalıdır. Erkek organlar tüpün içinde kalır.
Çiçeklenme zamanı: 4-7. aylar
Habitat: Ormanlar, çalılıklar, kayalık yamaç ve otlaklar.
Rakım: 0-3000 m
Türkiye'de yaygın bir türdür. Sicilya'dan Kafkaslar ve KB. İran'a kadar yayılır.
En yakın tür, Ajuga genevensis türüdür. A. genevensis türünde erkek organlar çiçekten dışarı taşar ve çiçek tüpünün tabanında iç kısımda tüylerden oluşan bir halka vardır. Ajuga genevensis türünün çiçekleri, bu türe göre oldukça büyüktür.
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2011-05-28
- Yüklenme Tarihi: 23-04-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1497
- Gözlem Lokasyonu: Seben, Bolu, Türkiye
- Şehir: Bolu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 500D
- Ekipman(Lens): Canon EOS 500D
tür sayfalarını bitirir bitirmez bu bilgileri türün sayfasına da taşıyacağız... çok teşekkürler serdar hocam değerli katkınız için...
serdar hocam emeklerinize sağlık
Çok güzel bir tür ve bilgileri ile çok daha değeli bir tespit olmuş Serdar hocam. Katılımlarınız ve katkılarınız için çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık. Selam ve saygılarımla..
Hocam türkçe ismi var mı bu güzelin, genelde bilimsel adları kalmıyo da pek aklımda.
ismin yanına yazdım şimdi hanife hanım :)