Bazı türlerde isim kıtlığı çekiyormuşuz gibi, bu türe "atalanta" denmiş. Fotoğraf altında uzun uzun yazdım. İngiliz "Red Admiral" demiş, kökene bakınca Arapça "Emir" veya Türkçe'de de kullanılan "Amir"den almışlar. Amir veya Emir Kelebeği demek belki daha iyi olacak. Kelebek gözlemcileri ve fotoğrafçılarına da bir danışalım.
-----------
Vanessa atalanta - Amiral "Atalanta" [TR], Red Admiral [EN]
OSMANİYE: Gökçedam (Hamite) Köyü, 16.03.2014
Kelebeklerin ömrü bir gün diye sıkça ve çok yanlış bir ifade vardır. Bu genellikle "Birgün Sinekleri" denen "Ephemeroptera" türleri ile karıştırılarak söylenir. Aylarca, hatta bir yıldan uzun süren larva aşamasından sonra değişim geçirerek su dışına çıkan ve sadece üreme amaçlı olan kanatlı erginleri körelmiş ağız aletlerinin beslenmeye uygun olmayışı ile açlıktan ölürler. Diğer taraftan çoğu kelebek türü birkaç ay, hatta fotoğraftaki Atalanta gibi bir yıldan uzun yaşayabilir. Bu tür, kışuykusuna (hibernasyona) yatmasıyla da iyi tanınır.
Atalanta, 4,5-5 (6) cm kanat açıklığı olan rengarenk kanatları ile iyi bilinen bir kelebektir.
Fotoğrafta da gördüğünüz üzere, arka kanatları ağaç kabuğunu andırır ve tehlike anında renkli ön kanatlarını kapatarak, kendini kuşlara karşı korur. Avrasya ve Kuzey Amerika'nın ılıman bölgelerinde geniş dağılım gösterir. Keza Türkiye'de de yaygındır.
Tür adına gelince, Türkçe adı (Atalanta) aslında Türkçe olmayıp, Eski Yunan Mitolojisinden gelmektedir (detaylarını öğrenmek isterseniz bkzhttp://en.wikipedia.org/wiki/Atalanta).
İngilizce adına gelince, aslında Arapça'daki "amir" veya "amir-al- أمير الـ" yani komutan kelimesinden gelir. Türkçe'de de deniz komutanı olarak kullandığımız "amiral" "amir-al-bahr أمير البحر "ın kısaltmasıdır.
Misafirperverliği için Gökçedam Köyü'nden Seyfi METİN Bey'e ve Mehmet ÇELİK Bey'e çok teşekkür ederim.
- Tespit Tarihi: 2014-03-16
- Yüklenme Tarihi: 17-03-2014
- Görüntülenme Sayısı: 805
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Osmaniye, Türkiye
- Şehir: Osmaniye
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 1D Mark IV
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro
Tür adlarındaki yabancılık konusunda hem fikiriz ve birgün öze dönüleceğine inanıyorum. Üstüne mis gibi köy ayranı ve Seyfi emminin sohbeti iyi gittiydi hocam. :) Ben de çok teşekkür ediyorum.
Bu gene iyi Amiral Türkçede de kullanılıyor. KorAmiral oramiral falan diyoruz. Ama Nimfalis diye birşey var. Hatta Sesilya var.. İparhan var.. Amannisa var :D Nazuğum ne? Brentis? Aglais............ Bir el atılmalı :D