2008 ya da 2009 yılında ulusal basın organlarında bu türle ilgili yayınlar yapılmıştı.Doğal yetişme ortamları, B.çekmece, Bursa,Balıkesir ve K.B.Yunanistandaki lokasyonlarda yok oldukları ve sadece Ömerli havzasında hastalıklı birkaç kök bulunduğu ve bu kalan bireylerin iyileştirilmesi çalışmaları ile ilgili yayınlardı.Benim Ömerli havzasında rasladığım bu lokasyon, yaklaşık ikyüz metrekarelik bir alana yayılmış yüz kadar sağlıklı kökten oluşuyordu.Bu lokasyondan İstanbuldaki akademik çevrelerin haberdar olduklarını düşünüyorum.Türü koruyabilme kaygısı ile dikkati çekmeden gelşigüzel çevreye dal ve çalı parçaları serpiştirilmişti.Son zamanlarda bu popülasyonon bir kaç yüz metre uzaklığında çok büyük boyutlu tesisleşme ve sanırım madencilik faaliyetleri var.Toprak bir yola sıfır mesafede yayılan bu tür umarım zarar görmez.
- Tespit Tarihi: 2010-05-23
- Yüklenme Tarihi: 06-03-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1022
- Gözlem Lokasyonu: Sancaktepe, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): KODAK EASYSHARE DX7440
Niyazi bey, tebrik ederim. Bizde Gönende çok küçük lokasyon tespit ettik.
eline sağlık,kritik safhada çok değerli bir tür,etrafında ormancılık faliyeti varmı,maden sahasının tehtidi varsa orman bölge müdürlüğüne bilgi verilmeli,izin sahalarını onlar denetliyor.selam.
Böylesine özel türlerin korunmasına da ayrı özen gösterilmeli. Yanardöner çiçeğinin Gölbaşında tel örgü içerisine alındığı gibi bir önlem mesela... Umarım yetkililer gereğini yapar...
Faruk bey çok teşekkürler.Gönendeki lokasyonun tespiti sevindirici.
Hasan bey, selamlar.Bölgede ormancılık faaliyeti yok.Söz konusu maden ruhsatının Çataltepedeki nadir türleri tehdit ettiğine dair uzman kişilerin demeçleri aralık ayında gazetelerde yayınlandı.Sanırım ilgilileri uyarmışlardır.
Özgür bey haklısın.Nadir türler bir şekilde korunmalı.
Niyazi bey nefis tespit, elinize sağlık. Selamlarımla...
Ahmet bey, çok teşekkürler ve selamlar.