Tespit edilen tür: Angelopteromyia korneyevi
Kullanıcı Serdar Aslan
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2009-06-10
- Yüklenme Tarihi: 11-12-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1246
- Gözlem Lokasyonu: Dargeçit, Mardin, Türkiye
- Şehir: Mardin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon PowerShot S2 IS
- Ekipman(Lens):
Ne kerametli bitkiymiş bu Serdar hocam :) kendi nadir, konukları da nadir.. bu da normal kara sinek değil sanırım, kanatlarındaki beyaz lekelerle güveleri anımsattı. Harika bir tespit, türü nedir merak ediyorum. Emeklerinize ellerinize sağlık hocam.. Saygılarımla..
Gerçektende kerametli bir bitkiymiş bu. Daha önce hiç görmediğim bir Diptera. Platystomatidae familyasından olabilir Serdar hocam. Birde böyle süslü kanatları olan Tephritidae ler var...
Biraz daha bekleseydim kimbilir neler yakalardım.
ellerinize sağlık saygılarımla
ötücü kuşlar için pınarlar ne ise sinekler içinde bu bitki öyle bir şey anlaşılan eline sağlık hocam
çok farklı, çok güzel...
Hocam demek ki bunların hoşuna giden artık kimyasal bir şeyler midir, besinler midir neyse bol miktarda bu bitkide mevcut. Yoksa boşuna vakit kaybetmezler diye düşünüyorum. Özel bir bitki bu gerçekten..
BU bitkiyi yiyecek olarak kullanan tek böcek Larinus latus du. Çiçek kümesi henüz açmadığından bu sineklerin sadece dinlenme platformu olarak kullandığını düşünüyorum. Herhangi birşekilde nektar veya polen alamazlardı. Çünkü bitki henüz açmamıştı.
Serdar hocam bunu kötü kaçırmışsınız :) Angelopteromyia korneyevi (Mohamadzade 2012) Siz 2009'da bulduğunuzda yeni bir türmüş.İlk defa 2012'de İran'dan tanımlanmış.İyi yanından bakarsak Türkiye faunası için yeni bir tür :) Tanım için Bay Valery'e teşekkürler @ozgur-kocak hocam önemli ve yeni bir tür.
Teşekkürler. O zaman Türkiye Faunası için yeni tür kaydı makalesi yapılmalı ama örnek toplanması şu dönemde imkansız. Mardin Dargeçit şu an gidilmesi zor bir yer maalesef ki bu sineği bir daha orada görebilecek mi giden kişi.
Desene Türkiye için yeni sinek kaydı :)
Şöyle bir örnek vereyim; Graphosoma inexpectatum (Carapezza et Jindra 2008) ilk olarak Suriye'nin en güneyinde bulunup tanımlanmış.2013 yılında ise Türkiye'den ilk defa tanımlanmış.Ancak Türkiye'den toplanan bireyler 1995 yılından kalmaymış.Yani anlayacağınız zaten tür 2008'de Suriye'nin en güneyinde bulunduğunda 13 yıl önce Türkiye'de bukunmuş bireyler bir üniversitenin koleksiyonunda duruyormuş. Yani zaten Türkiye'nin güneydoğusundaki ve hatta güney illerde yayılım gösteren bir türdür bu sinek.İyi bir araştırma sonucunda Osmaniye'den bile bulunabilir @mehmet-celik ;)
Peki diğer türlerden nasıl ayırmış Valery fotodan. Çünkü makalesine baktım genital ayrımlar da var. Bir de kanattaki enine iki beyaz bandın yanısıra boyuna beyaz bandı pek benzetemedim. Türkiye'de bu cinsin başka hangi türleri var. Valery bunlar üzerine mi çalışıyor. http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=3140
Genusu 2001 yılında Bay Valery bulmuş zaten :) Kendi genusunun 4. türüymüş bu tür.Ve kendisi de 2013 yılında bu türden bireyler toplamış ve kanat desenleri çok farklılıklar gösterebiliyormuş.Tartışma burada: http://www.diptera.info/forum/viewthread.php?thread_id=69676
Teşekkürler Barış bey. Ama yine de size bir tavsiyem olacak. Yabancı sitelerde bu fotoları paylaşmadan önce, çeken kişiden izin alsanız iyi olur. Çünkü izinsiz başka yerlerde paylaşılmasından rahatsızlık duyabilir foto sahibi, ismini yazsanız bile. Ki bu sitede resmin ortasına koca koca isim yazanları düşünecek olursak, izin almadan paylaşmayın bence.
Haklısınız hocam. Genelde soruyor ve olumlu cevap aldığım için bu sefer sormadım.Yine de tabii ki sormalıydım.Sonucu iyi oldu ama hocam, değil mi? :)
Evet sonuç güzel. Aynı bitki üzerinde başka bir sinek daha çekmiştim. Yeşil gözlü, zarsı kanatlı. http://dogalhayat.org/property/yesil-gozlum/
Ben türü veritabanına ekledim. Artık onaylaması sizden.
Kerametli bitkinin sineği de özelmiş...