Arkadaşıma Gönder:

"Arı Şahini" denince ne alaka denebilir. Uzakdoğuda çekilen fotoğraflarda adının neden böyle olduğu gayet iyi anlaşılabilir. Oğul atmış balarısı kolonileri veya doğadaki diğer bal arısı kolonilerinin başında adına uygun pozlar çekilebilir. 

Gelelim türün bilimsel adına. O da yukarıdaki ile paralel.

Grekçe (Eski Yunaca) "Pernis" veya "perne" bir çeşit atmacadır (ARISTO tarafından da zikredilir. Gerçi zikretmezse şaşarım:) Bir belgeselde amerikalı bir profesör şöyle demişti: "insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en büyük felaketlerinden biri, ARISTO'nun dünyaya gelmesidir". 2000 yıl önce, el atmadığı konu kalmamış).

"apivorus" ise Latince bir kelime olup; "apis" = balarısı + "vorare", yani yutmak fiilinden gelen "vorus" (yemek yeme)tan oluşmuş ve "arıyiyen" demektir.

Modern sistematiğin kurucu, Carl von LINNAEUS'tur. Bu konuda milat, 1 Ocak 1758 olup; her canlı türü, bizim soyad ve adımız gibi iki kelimeden oluşan adla tanımlanmaya başlamıştır (bizimki gibi önce ad değil; soyad önde).  Ancak LINNE'den de önce hayvanlara bilimsel adlar verilmeye çalışılmıştır. Bu adlar, 5-10 kelimelik uzun tanımlardan ibarettir. ALBIN (1738) tarafından arışahini için verilen ad: “Falco cera nigra, pedibus seminudis flavis, capite cinereo, caudæ fascia cinerea apice albo”dur. Türkçe'ye çevirirsem: Gagasının dip kısmı (seroma) siyah, ayakları yarı çıplak (tüysüz) ve sarı; başı gri, uç tarafta beyaz olan kuyruğu gri bantlı doğan".

Kullanıcı Ahmet Karataş
Image

Zooloji Profesörü detayli bilgiler için: http://host.nigde.edu.tr/akaratash

6 Yorum

  1. Image

    Allah Linnaeus'tan razı olsun, yoksa bunların adını hayatta yazamazdık :) sunumuyla her zamanki gibi şahanedir hocam, ellerinize sağlık selamlar...

  2. Image

    Toprağı bol olsun. Çok önemli bir milat başlatmış Linné (adını bile Latinceleştirmiş Karl Linné iken Carlous von Linnaeus olmuş). Çok teşekkürler Coşkun Bey. Yazının okunmasına, işe yaramasına sevindim. Selamlarımla iyi geceler dilerim.

  3. Image

    Hocam ! yazını okurken aklıma geldi. Bir vatandaş balon gezisi yaparken rüzgarın etkisiyle rotasından çıkmış ve kaybolmuş….. Sonrasını unutturmazsan sana özel (Ekiple beraber) anlatmak isterim.Eminim çok güleceksiniz :)) Sonra arzu ederseniz sizde buradan paylaşırsınız…. Fotoğrafa gelince, her zamanki gibi ''en bi güzelinden olmuş'' diyorum. Ellerinize sağlık….

  4. Image

    Çok teşekkürler Ali beyim. Sonunu merakla bekleyeceğim:) Selamlar.

  5. Image

    Eline sağlık Ahmet Hocam, verdiğin bilgileri ilgi ile takip ediyorum. Çokta güzel oluyor. Ellerinize sağlık. Selamlar.

  6. Image

    Çok teşekkürler Mutlu. Fırsat buldukça yazıyorum. Bilinenler paylaşılmalı. Nasılsa öteye gitmiyor:) Selamlar.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Pernis apivorus (Arışahini) Ahmet Karataş
Pernis apivorus (Arışahini) M.Coşkun SANCAR
Pernis apivorus (Arışahini) Fikret KARACAN

İlgili Tespitler