Hemidactylus turcicus (Geniş Parmaklı Keler, Türk Keleri)
Sırt rengi açık kahverengi ya da grimsidir. Bunun üzerinde daha koyu lekeler bulunur. Vücutta bulunan tüberküller genellikle beyaz renktedir. Alt tarafı genelde kirli beyazdır ama derisi çok ince olduğundan vücut boşluğu içindekilere göre değişir. Toplam boyu 10 cm kadar olabilir. Halk arasında “Süleymancık” olarak adlandırılır.
Taş altlarında, kaya yarıklarında, harabelerde bulunabileceği gibi genellikle evlerde de görülürler. Korktuklarında kuyruklarını yukarı doğru kaldırırlar. Kuyrukları çok çabuk kopabilir. Geceleri aktiftirler. Böceklerle beslenirler.
Deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe kadar bulunabilirler. Dişiler 2 yumurta bırakırlar ve bu yumurtalardan 3 ay sonra yavrular çıkar. Türkiye’de Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’nde yayılmışlardır.
- Tespit Tarihi: 2009-08-17
- Yüklenme Tarihi: 24-04-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1143
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Adana, Türkiye
- Şehir: Adana
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): FujiFilm FinePix S5800
hep duvarlarda görmeye alışkın olduğumuz bir tür ..ne yaptığını bizlere ne kadar yararlı olduğunu bilmeden elimize geçirdiğimiz terlikle sürekli haşır neşir olan güzel canlı..büyük gözlerinin ona kattığı şaşkınlık ifadesi aynı zamanda "yine ne günahım vardı da terlikle muhatap oluyorum" sorusunun yansıması bile olabilir.. çok teşekkürler hem bu güzel canlıyı paylaştığınız hem de bilgilendirdiğiniz için süleyman bey...
Garibanın hayat hikayesini ne de güzel özetlemişsiniz :)
Kapmış nevaleyi :) Avıyla güzel karesi ellerinize sağlık
Bu güzel türü avıyla çok güzel görüntülemişsiniz Süleyman bey, ek bilgileri ile çok değerli bir belge olmuş. Paylaşım ve değerli katkılarınız için teşekkür ederiz, selamlarımla..
Haşereleri temizleyecek bu tür elemanlar lazım bizlere :) Teşekkürler Ediz Bey...
Çok teşekkürler Bedri Bey. Saygı ve sevgiler...