Arkadaşıma Gönder:

Bir kez daha hatırlatmakta yarar var. Eski kitaplarda çanta/çinte yok. Yerine kirazkuşu var. Calabut, malabut da yok. Yağmurkuşu, yağmurcu var. Bunun bilimsel (Latince) adı olsun; ingilizce ve pek çok Avrupa dillerindeki adı yağmurla ilgilidir. Örnekleri arttırmak mümkün. Kirazkuşları kiraz yedikleri için değil. Osmanlıda kullanılan Rumi takvime göre 6. ay, yani Haziran; uzun zaman "Kiraz ayı" olarak adlandırılmış. O dönemde yoğun görüldüklerinden olsa gerek bu kuşlar "kirazkuşu"dur. Bu arada ad rumi takvim olsa da kendisi Türk takvimidir. Bilen zaten bilir. Bilmeyenler özellikle gençler için yazıyorum. Bu takvim yine Hicret'i başlangıç alır ama ay değil, gün takvimidir. Yılbaşı 1 Mart'tan başlar. Ancak bu şu an kullandığımız (miladi=Gregori) takvime göre -13 gün geridendir. Şu ankine göre 14 Mart, Rumi'de 1 Mart yapar. Bu takvimdeki amaç, daha çok tarım işlerini düzene koymaktır.

Şimdi bazıları diyebilir; Haziran yok muymuş o devirde diye. Bence yokmuş. Kasım ay adını kullanmaya başlayalı ancak 1940ların sonudur. Hatta çoğu gün adımız (perşembe, Farsça penç+şembe'den veya arapça üçüncü anlamında salı (saatteki salise ile aynı kök)) gibilerin kullanımı bile çok yenidir. Daha yüzyıl bile olmamıştır.

Bu arada benim doğum tarihim Kirazayının gündönümü gecesi imiş. Yıllarca 23 Haziran bildiysem de perşembe günü sabaha karşı kısmı dahi hatırlayanlar olunca (anam sağ olsun) bundan böyle 22si diye düzelteceğim :)

Bu kadar laf da ders de yeter. Son olarak çekimleri beraber yaptığımız Dr. Zafer KURNUÇ abime çok teşekkür ederim.

Kalın sağlıcakla. 

Kullanıcı Ahmet Karataş
Image

Zooloji Profesörü detayli bilgiler için: http://host.nigde.edu.tr/akaratash

  • Tespit Tarihi: 2012-07-02
  • Yüklenme Tarihi: 14-08-2018
  • Görüntülenme Sayısı: 401
  • Gözlem Lokasyonu: Spil Dağı Milli Parkı, Merkez, Manisa, Türkiye
  • Şehir: Manisa
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 1D Mark IV
  • Ekipman(Lens): Canon EF 600mm f/4L IS USM

7 Yorum

  1. Image

    Bilgilendirmeniz için tekrar teşekkürler hocam sağolasın varolasın ..

  2. Image

    پنج‌شنبه Penc-şimbe yahut şembe.. Beşinci gün, tavladaki penc gibi :) Hmm güzel bilgiler..de esas fotoğraf güzel

  3. Image

    Ya da pençe (beş parmak beş tırnak) veya latin dillerine geçen haliyle Penta (=beş). Tacikistan'ın başkenti Dü-şanbe de aynı kökten olabilir. Teşekkürler ağam.

  4. Image

    Sen de sağ ol, var ol doktor. İşe yarayacak gibiyse arada bir yazarım :)

  5. Image

    Fotoğraf güzel, tarih dersi daha da güzel, eline de kalemine de sağlık dostum.

  6. Image

    Biraz araştırdım Duşanbe, Pazartesi anlamında Farsça bir kelimedir deniyor. Bence tam o kelimenin karşılığı değil; ikinci gün anlamında. Rahmetli babaannem de günleri eski pazar (=pazar), yeni pazar (=pazartesi), salı, çarşamba... sayardı. 70-80 yıl öncesine kadar hafta bizim resmi işlerde de pazardan başlarmış. İngilizler hala sunday (=güneşli gün= pazar)den başlaması gibi. Bu iş uzar ağam :D Latince ve köken verdiği Avrupa dilleri de Eylül (=September) 7. ay anlamında, Ekim (October) 8. ay... devam eder. Rumi takvim usulü saymaya Ocak'tan değil; Mart'tan başladıklarından. Sağlıcakla kalasın.

  7. Image

    :) Sevindim bu işe. Hazır biyolojide az öğrenci varken; tarih hocalığına başlayayım. Çok teşekkürler dostum.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Emberiza cirlus (Bahçe Kirazkuşu) Ahmet Karataş
Emberiza cirlus (Bahçe Kirazkuşu) Barış Çerçi
Emberiza cirlus (Bahçe Kirazkuşu) M.Coşkun SANCAR

İlgili Tespitler