Tespit edilen tür: Abies cilicica subsp. isaurica (Bozkır Göknarı)
Kullanıcı oktay kuşoğlu
- Tespit Tarihi: 2013-08-09
- Yüklenme Tarihi: 28-08-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1226
- Gözlem Lokasyonu: Beyşehir, Konya, Türkiye
- Şehir: Konya
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 400mm f/5.6L USM
nedir bilmem ama çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık
Bitki Konya dan mı Fransa dan mı anlayamadım
konyadan hocam haritada lokasyona bula tıklanmamış hallediyorum :)
Oluyor bazen Sayın Hanay,düzelttim :)
Abi,teşekkür ederim,selamlar....
Beyşehir,KONYA :)
:)
Kokareç gibi göründü bana Oktay :) üzerinden de birşeyler akıyor, beyaz sanki reçine gibi.. Güzel tespit emeklerine sağlık.. Selamlarımla..
Toros göknarı.. = 995.. :)
Toros göknannın tip alttürü (Subsp. cilicica) doğal yayılışını Doğu Akdeniz kesiminde (Mersin, Adana, Kahramanmaraş ve Hatay) yapmakta olup, tomurcukları reçinesiz ve genç sürgünleri tüylüdür. Buna karşılık, subsp. isaurica'nın tomurcukları reçineli ve genç sürgünler çıplaktır (tüysüz). Bu alttürün doğal yayılışı Torosların orta kesimlerinde yer almaktadır (Antalya ve Konya orman bölgeleri). Toros göknannın Abies cilcica Carr. subsp cilicica ve Abies cilcica Car. supsp. isaurica Coode ve Cullen olmak üzere iki alttürü bulunmaktadır (COODE/CULLEN 1965, KAYACIK 1980, YALTIRIK/EFE 1994, ANŞIN 1994). Bu alttürün doğal yayılışı Torosların orta kesimlerinde yer almaktadır (Antalya ve Konya ormanbölgeleri).BOZKUŞ (1987), kapsamlı arazi çalışmalarını içeren araştırmalarına göre, bu iki alttürün yayılış alanlarına paralel olarak, kabuk renk ve formlarında da farklılıklar olduğunu belirtmektedir. Göksu Irmağı’nm doğusunda yayılış gösteren cilicica alttürüne ait bireylerin çoğunda, kabuğun titrek kavak gövdesini andıran boz bir renk taşıdığını, ileri yaşlarda ise oransal olarak daha az çatlaklık gösterdiğini ifade etmektedir, göksu Irmağı’nın batısında yayılış gösteren isaurica alttüründe ise kabuk renklerinin başlangıçtan itibaren gri veya koyu gri, ileri yaşlarda da gövdenin yukarı kısımlarına kadar, pul pul derin çatlaklar gösterdiğini belirtmektedir. Prof.Dr. BOYDAK M.,İ.Ü. Orman Fakültesi, Silvikültür Anabilim Dalı,12.01.2000, A NEW VARIETY OF CILICICAN FIR (Abies cilicica Carr.) FROM ANATOLIA,REVIEW OF THE FACULTY OF FORESTRY UNIVERSITY OF İSTANBUL.
Arazi çalışmaları süresince yapılan gözlemlerde; alt türlerden A. cilicica subsp. isaurica‟nın kozalaklarının daha reçineli olan görüntüsü ile, diğer alt tür olan A. cilicica subsp. cilicica‟dan kolayca ayrılabileceği görülmüştür (KESKİN S., ŞAHİN M.,1999, Orman Bakanlığı Yayın No: 106).