Bu güzel bitki ve ikiyüz kadar kuş türü gibi daha nicelerinin yaşadığı Aras Kuş Cenneti'nde çekilen bu fotoğrafımı, yapılacak HES ile yok olup gidecek. Doğanın korunması için Yukarı Çıyrıklı köylüleri ile birlikte uğurda savaş veren sevgili dostum Çağan Hakkı Şekercioğlu'na ithaf ediyorum.
Düzenleme için değerli dostum Mehmet @Hanay'a çok teşekkür ederim.
- Tespit Tarihi: 2013-05-27
- Yüklenme Tarihi: 09-03-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1122
- Gözlem Lokasyonu: Tuzluca, Iğdır, Türkiye
- Şehir: Iğdır
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro
Çok güzel bir tür.İlk bakışta peygamber çiçeği gibi gözüksede amberboa cinsine ait olmalı.Elinize sağlık.
Ortasında ışık kaynağımı var bunun... Mükemmel bir tür... Ellerine sağlık hocam.
Bence tam isabet Niyazi bey: Amberboa moschata ve ülkemizde sadece Iğdır ve Kars'tan kaydedilmiş. Çok teşekkürler.
Doğal ışık Özgür. Çok teşekkürler.
Nefis bir tür hocam...Ama açıklamalar üzücü :( Umarım bu uğurda savaşanlar galip gelir...
Çok teşekkürler Özlem hanım. İnşallah üstesinden gelirler.
Çok teşekkürler Serdar. Zoolog gözüyle bitki çekersen olacağı bu:) Yarım imam, yarım doktor misali:) Ya yaprağı eksik, ya kökü, ya sepali. Mutlaka bir yerleri kalıyor. Dikkat etsem de her tür için farklı özellikler öne çıkınca, böyle oluyor malumun. Bu ve biraz daha farklı açıdan başka bir kareyi e-posta ile gönderdim. Umarım bir işe yarar. Gerek bu fotoğraf gerekse diğer bütün destek, katkı, teşhislerin için ayrı ayrı teşekkür eder; iyi geceler dilerim.
Ahmet hocam arkadaki yapraklar ona mı ait. Başka açıdan fotosu var mı?
Ona ait olduğunu sanıyordum, Serdar. Bu akşam internetten çiçeğini çok benzettiğim Amberboa moschata için arama yaptığımda, bu türün devedikeni gibi genişçe ve ucu iğneli görünümde olduğunu gördüm. Hafızamda yaprak yapısı kalmamış:( Mevcutlardan iki kareyi e-posta ile gönderdim.
Türkiye'den 3 türü biliniyor. A. moschata, A. nana, A. glauca. Yapraklarda farklılıklar var ama çiçek için A. moschata da pink derken, A. glauca da dark purple diyor. Marginal çiçekleri daha uzun olan A. moschata olduğuna göre buna moschata diyebiliriz.
Çok teşekkürler Serdar. Çağan hocaya ve halkalama ekibine soracağım. Ola ki her gün geçtikleri yolları üzerinde görüp çeken olmuştur.
Türün aydınlanmasına sevindim. Böyle bir güzelliği ismiyle bilmek bile heycan verici... Teşekkürler Serdar hocam.
Tür de çekim de harika olmuş Ahmet hocam, umarım bu güzel verimli alanlarımız bu işkenceden kurtulur. Çağan hocama da size de, çok selamlar saygılar..
Bu harika bir şey.