Tespit edilen tür: Centaurea virgata (Acı süpürge)
Kullanıcı Ayhan Toprak
Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü 1986 mezunuyum ODTÜ Biyokimya Anabilim dalinda Masterım var. Gazi Üniversitesi Biyoloji Eğitimi Bölümünde "Deniz ve Kıyısal Koruma Alanları Yönetiminde Kapasite ArtırımI" konusunda (2013) Doktora sahibiyim.
- Tespit Tarihi: 2014-05-21
- Yüklenme Tarihi: 05-09-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1040
- Gözlem Lokasyonu: Fethiye, Muğla, Türkiye
- Şehir: Muğla
- Ülke: Türkiye
Ayhan Bey merhaba, merak ettiğim için soruyorum. Teşhislerinizi kendiniz mi yapıyorsunuz? Hangi kaynağı kullanıyorsunuz?
Eğer daha önce başkasına sorduğunuz bir bitki ise açıklama kısmına teşhisi kimin yaptığını da belirtirseniz sevinirim. Bu karar vermekte bize biraz yardımcı olacaktır. Selamlar.
Serdar Hocam türlerin bazılarının teşhisi Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hayri Duman'a aittir. Fakat Bazı türlerin teşhisinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Sınırları İçindeki Endemik/Nadir Bitki Türlerinin ve Habitatlarının Belirlenmesi” Projesi kaynakmlarından, Tubives ve Türkiyenin bitkileri Web sayfasından yararlanıyorum. Selamlar
Şuana kadar Prof. Dr. Hayri Duman teşhisli hiç tür koymadım.
Bundan sonraki teşhislerin kaynağını ve referansını yazarım. İlginize teşekkür ederim. Selamlar
Başkasının teşhis ettiği bitkilerde kimin teşhis ettiği ile ilgili bilgi yazarsanız sevinirim. Hem emeğine bir saygı ve teşekkür olarak hem de teşhisin güvenilirliği açısından iyi olur. Merak ettiğim şu aslında siz kendiniz teşhis yapma konusunda ne kadar tecrübeniz var. Sadece fotolardan benzetmek yolu ile mi teşhis yapıyorsunuz yoksa teşhis anahtarı kullanabiliyor musunuz? Bir de ne işle meşgul olduğunuzu merak ediyorum.
Hocam Sadece fotoğraftan teşhis etmeye çalışıyorum. Bu Web sitesini kullanmaktaki kastım. Biraz da yaptığım teşhislerin doğrulatılmasıdır. Ben Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde Biyolog olarak çalışıyorum. Korunan alanların yönetimi konusunda doktora sahibiyim. Bu hem işim hem de hobim.
Bu bitki cariensis olmaz. Çünkü cariensis de çiçekler her zaman tekli olur ve fillari yapısı da benzemiyor. Ayhan bey benzetme yolu ile birçok bitki birbirine benzer ama çok ince ayrıntılarla birbirinden ayrılırlar. Normalde bu bitkinin yapraklarını da görnek gerekiyor ama cariensis in özelliğinin tekli çiçekler olduğunu okuyunca yapraklara pek gerek kalmadı. Bu bitki Centaurea virgata ama onaylanması için Hasan beyin de onaylaması gerekiyor. Sizin teşhisinizdeki bitki aslında şu http://www.kew.org/herbcatimg/375911.jpg fillari yapısı virgata da geriye kıvrıktır ama cariensis te bu yapı görülmüyor.
Serdar bey ilginize çok teşekkür ederim. Bana teşhis anahtarı hakkında kaynak önerebilirseniz çok sevinirim. Yada e postama bu konu ile ilgili kaynak doküman gönderebilirseniz çok iyi olur benim için. Selamlar ve saygılarımla e posatam ayhan.toprak@gmail.com