Tespit edilen tür: Galanthus x valentinei nothosubsp. subplicatus (Melez kardelen)
Kullanıcı Ali Şeker
- Tespit Tarihi: 2012-02-25
- Yüklenme Tarihi: 17-01-2014
- Görüntülenme Sayısı: 854
- Gözlem Lokasyonu: Ormanlı, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
Serdar Bey nivalis olmadığını söylemişti,yani melez kardelen,selam..
Hasan bey, Ben buna neden melez dendiğini anlamadım. Ne yapraklarda nede çiçeklerinde G. plicatus subsp. byzantinus 'tan bir esinti göremiyorum. Anladığım kadarı ile melez örnekler kendisini oluşturan her iki türünde bazı özelliklerini alması gerekiyor. Bir şeyleri kaçırıyorsam kusuruma bakmayın. Selamlar...
Serdar Bey Galanthus uzmanı arkadaşın nivalisin türkiyede olmadığını,bu örneklerin melez olduğunu söylediğini söyledi.yaprak plicatus değil ama çiçek sp.plicatus la ilgili olabilir,banada ilginç geldi ama uzmanı diyorsa doğrudur demek lazım,uzman arkadaşın direk yorumunu alabilsek iyi olurdu,selam ve sevgiler..
Hasan bey, Ancak coğrafi olarak subsp. plicatus bu bölgeye subsp. byzantinus tan daha uzak!. melezlenme olacaksa subsp. byzantinus ile olabilir. (eğer genetik olarakta bir birlerine yakın iseler). Bir ikinci konu ise şu; Crocuslarda bir çok doğal melez gördüm fakat bunlar sadece iki yakın akraba türün aynı lokasyonu paylaştıkları alanlarda bulunur. Bu kadar geniş bir alanı paylaşıyorlar ise tohumdan çoğalıyorlar demektir. Bu kadar geniş alanda tohumdan çoğalıyorlarsa geçmişteki akrabaları farklı bile, olsa hibrit orijinli yeni bir tür olması gerekir. Gerçi ben baktığımda nivalisten bir farkını göremedim. Zaten nivalis Avrupada çok geniş bir dağılım gösterdiği için her ülke kendi ülkesinde bulunan formuna farklı isim vermeye çalışmış fakat bu genel bir kabul görmemiş.
Uzman arkadaşa göndereyim. Bu G. plicatus subsp. plicatus olabilir. Çünkü melezi gördüğü tek yer Kemerburgaz da.
Gerçi İbrahim beyin dediği gibi subsp. plicatus İstanbul'a çok uzak. Bu arada düzeltiyorum. Kemerburgaz da plicatus subsp. byzantinus olarak bilinen örnek meleze ait örnek revizyona göre. Edirne, Kırklareli ve İstanbul'da bir çok yerde bu melezin toplamasını yapmış.
melez konusunda haklı olduğunu düşünüyorum. bu örnekler nivalis olmalı ancak crocus ta bu kadar çok tür ayrımının sebebini sormak isterim,selamlar.