Tespit edilen tür: Belirlenemeyen tür
Yaklaşık 700-800 mt. yükseklikte fotoğrafladım.Çimenlik yerlerde bulunuyor.Çiçekler sarı ve turuncunun çeşitli tonlarında olabiliyor ve oldukça küçükler.Dikiş yüksüğü kadar diyebilirim.
Kullanıcı Niyazi Tosun
- Tespit Tarihi: 2013-01-18
- Yüklenme Tarihi: 14-01-2014
- Görüntülenme Sayısı: 688
- Gözlem Lokasyonu: Araç, Kastamonu, Türkiye
- Şehir: Kastamonu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): KODAK EASYSHARE DX7440
Normalde C. danfordiae rengi soluk sarı, soluk lila-mavi veya beyaz oluyor. Bu kadar turuncu olması şüpheli bir durum. Tepaller oldukça soluk sarı, 0.9-1.5 (-2) cm, erkek organ sapları 2-3 mm......danfordiae Tepaller oldukça parlak sarı, 1.5-3.5 cm, erkek organ sapları 3-6 mm......chrysanthus C. danfordiae kuzeyde Ankara'ya kadar çıkıyor ama bahsedilen soluk sarılık bunda yok. danfordiae de bazen erkek organların tabanında siyah bir leke olur. ama onu göremiyorum. Belki de yoktur.
Buldum. Korm tunic ağsı veya zarsı olduğu varsayımından gidersek, Kastamonu da da yayılış gösteren ve çiçekleri 1.5 cm ye kadar küçük olabilen C. ancyrensis türüne gider. Eğer kök zarsı tunikli ise C. sieheanus türüne gider ama o da Niğde civarlarında yayılış gösteriyor.
Ama yine de Hasan Yıldırım a bir soralım. Crocus da benden daha iyidir.
Estağfrulla Serdar. Dediğin gibi C. danfordiae için çok fazla sarı. C.ancyrensis olma ihtimali yüksek ama tunik şeklini görmeden kesin konuşmak çok yanıltıcı olabilir.
Niyazi bey, buna C. ancyrensis derim normalde ama yerini biliyorsanız bir dahaki sefere bir tanesinin kökünü de fotoğraflayın. O zaman teşhis kesinleşir. Mesela bir sonraki foto yeri de Kastamonu olduğu için C. ancyrensis dedim. Onun da soğan kabuğu muhtemelen pazar filesi gibi ağsı yapıdadır.
Niyazi bey uzun bir aradan sonra fotoğraflarınıza buradan ulaşmak ne güzel! C. danfordia kesinlikle değil!, O bölgede C. chrysanthus ve C. sieheanus olduğuna dair bir bilgi benim arşivimde yok. Bu durumda tek seçenek C. ancyrensis. Bu tür zaten o bölgede yaygın olarak bulunuyor. O bölgede bulunan örneklerde genellikle çiçek tüpü kahve mor renktedir. Sevgi ve selamlarımla... İbrahim
Serdar Bey, bu durumda C.Danfordiae başlığını siliyorum.Bu çiğdemi ocak ayı ortasında fotoğraflamıştım.Eğer şubat ayında gidebilirsem kök fotoğrafı çeker size ulaştırırım.Selamlar.
Hasan Bey, ilginize çok teşekkürler.Selamlar.
İbrahim Bey, burada tekrar karşılaştığımıza sevindim.Bu çiğdem Ümraniye çiğdeminden bile daha küçük.C.Ancyrensis olabileceğini düşünmemiştim.Selamlar.
Niyazi bey, C. danfordiae bal arısı boyutlarında bir şey, çiçeklerin dış yüzeyi gri-bronz arasında çilli, yapraklar çiçeklerden daha uzun, stilus bu şekilde kanca gibi değil, stilus anterlerden belirgin olarak daha kısa ve stigma borazan şekillidir. Oysa bu örnekte tel şekillidir. Sizin çiçeklerin küçük olduğunu vurgulamanız. C. chrysanthus ihtimalini de güçlendiriyor. Ancak ben Bilecik ten daha kuzeyde bir yerlerde bu türe rastlamadım! Korm bilgisi olmayınca bir parça her zaman eksik kalıyor. Selamlar...