Tespit edilen tür: Himantoglossum comperianum (Meşe Keşkeşi)
Işık yetersizliği ve fotoğrafa etkisinden dolayı kusuruma bakmayın. Akşam olmak üzere idi. Selamlar..
Kullanıcı İrfan Ersin AKINCI
Sadece doğa meraklısı..
- Tespit Tarihi: 2011-06-12
- Yüklenme Tarihi: 07-04-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1657
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Kahramanmaraş, Türkiye
- Şehir: Kahramanmaraş
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 40D
- Ekipman(Lens): Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
= Comperia comperiana
Nefis bir türün güzel tespiti olmuş. Ellerinize sağlık...
Teşekkürler Serdar Bey..
Çok teşekkür ederim Ali Bey.. Sağ olun..
İşte sırf bunun için bile Maraş'a gelinir. Harika bir tür, çok güzel kare. Ellerine sağlık İrfan hocam.
Çok sevdiğim Yabani orkidelerden .Bahçemde yetiştiriyordum.Uyumsuzluktan kayboldu.Ellerine sağlık.
Mustafa bey, Orkideler in yaşadığı yerde onların çimlenmesine yardımcı olan mikoriza denen mikroskobik mantarlar vardır. Sadece yumruyu alıp diktiyseniz yetişmeyebilir. Bir de toprağı ile deneyin. Ayrıca iklim şartlarının da uygun olması gerekir. Yetiştirilmesi çok zor olduğundan zaten dondurmaya katılan salep hep doğadan toplanıyor yasak olmasına rağmen. Alınıp üretilebilse hiç bir sorun kalmayacak.
Sayın Hocam, bu programı yapalım. Hatta gelebilirseniz 15-20'şer gün arayla bir kaç sefer.. Selamlarımla..Bu comperiana akşam saatlerine rastladı ve tadı damağımda kaldı. Daha net kareler almak için sabırsızlanıyorum..
Evet orkideler, salep yapımı ve sorunları ile ilgili bir çalıştay yaptık. Kargo ücretleri size ait olmak üzere (herkese yetişemem :)) isterseniz kitapçığını gönderebilirim.
eğer varsa pdf i de gönderebilirsiniz. pdf i yoksa olur, gönderebilirsiniz.
Çok estetik bir türmüş, elinize sağlık İrfan Bey...
Evet Özlem Hanım. Bir de tekrar net bir şekilde görüntüleyebilirsem daha da mutlu olacağım. Sağ olun..
Bucak ilçesi salep ticaretiyle tanınıyor.Salep yapımında yabani orkidelerin yumruları kullanıldığı için bu türlere çok ender rastlıyoruz.Bucak çevresinde bilinçsiz toplayıcılardan ya bir kayanın yarığına,yada ulaşması zor kayalık alanlara sığınarak kurtulmuşlar ve bunların yakınında yeni yeni üremeye başlamışlar.Şimdilerde başka illerde de toplananlar alınıp Bucak'ta öğütülüyor,satışa sunuluyor.Bir yudum salep için bu bitkiler yok edilir mi ?
Ah Mustafa Bey ah... Tam içerisindeyiz konunun..
Merhabalar bende yenile resimledim bu türü, hatta şunu deyim: şansa söküp evde diktiğim salep bunu açtı, şuan balkonumda çiçekte :-) geçenyıl 3-4 yumru söktüm, diğer soğanlarımla birlikte fungusitte beklettim ama çoğu gene açmadı, saleplerden hiçbiri açmadı. Toprakta çürümüşler, birisi göz taşı yap dedi 15 gün arayla onu deniyorum bakalım. 3-5 yumru da buyıl söktüm, toprağıyla birlikte bazıları geçti(katran alacası, salep püskülü) ama bazıları duruyor şimdilik tomurcuk, ilk bu tür açtı. Tokat bölgesinde de yoğun hatta şehre yakın bir yamaca arkadaşlarla salep tarlası ismini verdik. 2-3 tür açtı ve geçti şimdi sıra sivri saleplere geldi, yavaş yavaşta onlar açacak. kitapcık isterim, ön ödemeli de kabul ederim zahmet olmazsa. Tokata gelirseniz asistanınız da olurum karın tokluğuna, olmazsa bendensin, efelek dolması var menüde :-)) amaç bilen hocalarıma yardımcı olmak, bilime hizmet birnevi