Tespit edilen tür: Crocus isauricus (İbradıçiğdemi)
Kullanıcı Özgür KOÇAK
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.
- Tespit Tarihi: 2015-03-04
- Yüklenme Tarihi: 11-03-2015
- Görüntülenme Sayısı: 760
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Karaman, Türkiye
- Şehir: Karaman
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Özgür bey sökmenin cezası otuz küsur bin liraymış.Ben de tanımlanabilmesi için iki kök fotosu çektim.Ancak yol kenarlarından uzak olmasına dikkat etmeli.
Bitkilerin köklerini sökmek, bitkiye zarar vermiyor mu? Durduk yere bu cezaları vermiyorlardır sanırım. Yol kenarından uzak bir yerde sökünce bitkiler zarar görmüyorlar mı? Bu bitkiler bizlerin tespitlerinden daha mı değerli?
Hocam bu çiğdemler bizim köylerde toplanır ve soğanları yenir. Özellikle sarı çiğdemler. Hatta Ankara'da yaşıyorsanız şu anda Sakarya Caddesindeki çiçekçilerde doğadan sökülmüş (yeme amaçlı) çiğdem (Crocus ancyrensis) satanları görebilirsiniz. Aynı şekilde her yıl milyonlarca kardelen, lale, orkide, mantar ve diğer doğal bitkiler sökülerek yurtdışına ihraç edilir. Devlet bilgisi dahilinde... Ceza durumunu tam olarak bilmiyorum ama izinsiz "araştırma yapan bilimadamlarımıza" bu cezalar kesiliyor. Aşırı toplamalar "nadir" bitkilere zarar verebilir. Ama taımadığınız bir şeyi koruyamazsınız. bu nadir bitkileri korumak için önce tanımak gerekir. Tanımak için de bazen bu şekilde sökülmeleri gerekiyor. Keşke gerekmese. Selamlar.
+1
Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda ne gerekiyorsa kanunlar çerçevesinde tabi ki yapılmalı. Buna aklı başında kimse karşı çıkmaz. Benim eleştirdiğim konu şu; böyle bir sitede bu tarz yazıları okuyan herkes bir kök sökse ne olacak? Herkes bilimsel araştırma yapmıyor. Bilimsel araştırma yapmayan insanlarda teşvik ediliyorlar. Ayrıca bu ülkede kanunlar var, bu canlılara zarar verilmesine para cezası koyulmuşsa demek ki, kanunen yasaklanmış. Burada kanunsuz bir işin para cezası almadan nasıl yapılacağının bu şekilde yazılması -kabul edin veya etmeyin- bu sitenin illagal işleri teşvik etmesi olarak yorumlanabilir. Kanunsuz işlerin ceza almadan nasıl yapılacağının bu şekilde açıklanması bu siteye ne kadar yakışır? Birisi tutup savcılığa dogalhayat.org sitesi yasa dışı bitki toplanması hakkında bilgi veriyor diye şikayet etse bunun hesabını kim verecek? Amacım severek takip ettiğim bu sitede polemik yaratmak değil yapılan büyük bir hatayı belirtmek. Saygılarımla.
Uyarılarınız son derece yerinde hocam. Ben sadece yüzyıllardır belki binyıllardır yaşanan durumu özetlemek istedim. Ama emin olun bir kök sökmek hiç bir zaman yaşam alanlarını yoketmek kadar tehlikeli değildir. Mesela benim bu fotoğrafı çektiğim alandan eskiden yarısı stabilize bir köy yolu geçiyordu ama şimdi 4 şeritli bir yol inşaatı devam ediyor. Yinede bu tür tehlikede değil çünki yayılım alanı çok geniş. Fakat nadir bir tür olsaydı ve biz bu türün orada olduğunu bilmiyor olsaydık emin olun biz türü bilmeden yok olup giderdi. Bunun için de önemli olan bir uzmanın görmesini sağlamak. Bence bu site bu görevi de yerine getirmesi bakımından oldukça önemli. Hepimiz bilimsel çalışmalar yapmıyoruz ama bilimsel çalışma yapanların görüp değerlendirebileceği dokumanlar oluşturuyoruz. http://dogalhayat.org/buyuk-emekbuyuk-basari/
Özgür bey, Yapılan en son revizyonlara göre bu model C. isauricus tarifine uyuyor. Lokasyondaki örneklerin tamamına yakını bu şekilde çok hafif kumlu ve nadiren de gölgemsi bir koyulukta olması gerekir!! Tip lokalitenin sadece 20 km. dışında çekilmiş. Selamlar...
Hocam haklısınız Karadağdakilerde belirgin koyu çizgilenmeler varken bunların hemen hemen hepsi kumlu gölgeli ve genel renkleri de beyaz. Tip lokalite olarak hangi köy geçiyor. Özellikle Özdemir Köyü civarında farklı bir popülasyon vardı (yaklaşık 10 km - Rakım:1200-1250)Popülasyonu biliyorum ama fotoğrafları yok. Hafta sonu gidip çekmeye çalışacağım... Bir de google da Crocus isauricus arattığımız zaman görsellerde hep mor renkli çiğdemler görünüyor. Ama bizim alanda hiç mor renkli yok. Teşekkürler.
Özgür bey sizin gözleminiz ve tarifiniz de tıpatıp Crocus isauricus tarifine uyuyor. Google dan aradığınızda şeritli örnekleri görmeniz çok doğal. Önceden Ege bölgesinden başlayıp K. Maraş'a kadar görülen tüm C. biflorus türlerine Crocus biflorus subsp. isauricus denmiş. Ancak son yapılan çalışmalar bunun doğru olmadığını gösteriyor. Yukarıda sizin eklediğiniz örnek Erich Pasche'nin en son yayınladığı Crocus isauricus olarak değerlendirdiği örneğe aynen uyuyor. (Bu sitede bu güncellemeler şimdilik yapılmadığı için bende yukarıdaki alt türü seçtim. Ancak bu şu anda tam tür 'Crocus isauricus' konumundadır.) Selamlar...
@serdar-aslan hocam
@ibrahim-sozen hocam, @serdar-aslan hocam. Bizim veritabanındaki Crocus biflorus subsp. isauricus sayfasında bulunan fotoğraflar "son çalışmalar" kaspsamında herhalde yeniden gözden geçirilmeli...
Kanuna göre bizim fotoğraf da çekmememiz gerekiyor irfan bey. Çünkü onu da yasakladılar. O zaman bu ve bunun gibi bir sürü fotoğraf sitesi her saniye suç işliyor. Ben de bu sitede "eğer bilimsel bir amaç için değilse veya çok gerekmiyorsa asla bitkiyi koparıp havada elde çekim yapmayın" diyen ilk kişiyim. Benden başka bunu dile getiren olmadı. Yani sizin söylediğinizin aksine teşvik etmiyor bu site, bilinçlendiriyor ve bu önerilerim de şimdiye kadar hep dinlendi. Kimse çok gerekmedikçe bitkiyi ve onun olduğu habitatı köklemiyor. Dogalhayat üyeleri doğaya ve canlıya saygı konusunda oldukça hassastır. Soğanlı bitkiler için şöyle birşey yapılabilir. Köke zarar vermeden tespit için çıkartılan bir birey tekrar yerine dikilebilir. O tekrar seneye çıkacaktır. Ama bana cinsi de yeter diyorsanız o zaman hiç koparmanıza gerek yok. Çıkartılan bu kanun bilimsel çalışma yapanların da elini kolunu bağladı. Bir izini alabilmek aylar sürebiliyor. Ama ortada şöyle bir ironi var senin benim fotoğraf çekmeme dahi yasak getiren kanunlar diğer taraftan ÇED leri kaldırmaya çalışıyor. Hoş kaldırmasa da ÇED lerin hali ortada. Derelere binlerce HES yapılması için binlerce ağaç kesilebiliyor. Kamu yararı için yapılıyor diyeceksiniz belki de. Ama bizim ne olduğunu öğrenmek için başka yolu olmayan bir yöntemle bir bitkiyi sökmemiz, binlerce liralık para cezası ile cezalandırılıyor. Bu site sayesinde ülke florasına kazandırılan her yeni tür için aslında bizim cezalandırılmamız değil, ödüllendirilmemiz lazım İrfan bey. Bu cezalar ne olduğunu öğrenmek için bir tanesini söken kişiye değil, binlercesini hiç acımadan söküp götüren, geride bir tane bile bırakmayan kişiler için olmalı idi. Biz kimseyi yasa dışı bitki toplamaya teşvik etmiyoruz irfan bey. Dediğim gibi aksine çok çok çok ama çok gerek kalırsa bir tanesi çıkarılıp bakılabilir. Ha belki şu yapılabilir. Tekrar eski yerine dikmek şartı ile.
Ek olarak bu kanunun çıkarılmasına ön ayak olan kişiler, yine Türk botanikçileridir. Fakat yabancıların ülkemizden bitki söküp götürmemesi için yapılan bu girişim şu anda Türk botanikçileri de baya bir zorluyor. İzinsiz değil bitki toplamak fotoğraf çekmek bile yasak hale geldi. Vur denildi ama öldürüldü.