Tespit edilen tür: Teşhis için yetersiz fotoğraf
Kullanıcı Özgür KOÇAK
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.
- Tespit Tarihi: 2013-02-16
- Yüklenme Tarihi: 27-12-2013
- Görüntülenme Sayısı: 703
- Gözlem Lokasyonu: Bucakkışla, Karaman, Türkiye
- Şehir: Karaman
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
yapraklar ince görünüyor. Ama filamentleri de görmek gerek. C. olivieri ve C. graveolens birbirlerine yakın türler... Yayılış olarak graveolens uygun görünüyor.
filament, anterleri taşıyan kısım tüysüz ise olivieri, papillalı ise vitellinus ve graveolens e gider. Osman hocam muhtemelen demişse benim kesin tür yazmam doğru olmaz.
anterler sonda noktalı,vitellinus veya graveolens,çiçek dar ve sivri değil-graveolens ihtimali az, vitellinusun da orda yayılışı gözükmüyor.Özgür Bey 2ay sonra yaprak genişliğini söylerse netleşir,selam..
Hasan bey, anterlerde noktayı göremedim ama florada vitellinus ile graveolens birbirine çok yakın ve karıştırılabilecek türler diyor. Floradaki açıklama şu: C. vitellinus is very difficult to distinguish from C. graveolens in the dried state, especially the Turkish specimens since there is some overlap in their characters. C. vitellinus ve C. graveolens kuruduklarında çok zor ayırt edilirler, Özellikle Türkiye örneklerinde karakterler birbiri üstüne biner. The flower shapes in the living state are distinctive, (Çiçek şekilleri canlı örneklerde barizdir) C. graveolens having a distinct 'waist' to the perianth with the segments diverging from their mid-point. (C. graveolens türünde segmentler bel yapıp ortadan açı yaparak açılır) C. vitellinus flowers have segments which diverge from the base, giving a more infundibular shape. (C. vitellinus çiçek segmentleri tabandan açı yaparak açılır ve daha çok hunimsi bir şekil verir.) Bunda segmentler ortadan açı yaparak açılmış. O nedenle olivieri ile karışma ihtimali daha yüksek.
graveolens ve vitellinus çalışan arkadaş varmı,dediğin gibi graveolens ve vitellinus aynı veya altür olabilir gibi,örnekte yapraklar ince(olivieri değil) Serdar Bey,graveolensin yaprakları grimsiyeşil bilgili,arazide graveolens gördünmü,Mehmet beyin crocusuna ben vitellinus dedim,senin fikrin nedir,selam..
Özgür bey bu bir C. graveolens diğer iki tür sizin oralarda bulunmuyor. Emin olmak istiyorsanız birkaç çiçeğini odanıza alın çiğdemin çok tuhaf bir kokusu var. Çürümüş et gibi hatta kurutulmuş herbaryum örneklerinin bile yıllar sonra aynı şekilde koktuğunu söylüyorlar. Ancak soğuk havalarda açık mekanda o kadar belirgin olarak hissedilmiyor. Selamlarımla....