Sadece bir yerde bir kaç kök halndeydi. Kurak bozkırın içinden geçen eski üzüm bağlarının olduğu tamamen kuru, bol otlu, zemini kireç ağırlıklı kuru topraklı bir yerde buldum. Bitki boyu 15-16 cm kadar. 2. ve 3. karede 3/4 oranında bitkinin hepsi görünüyor. Çok merak ettiğim ama çok da güzel olan bir tür. Galium'a biraz benzettiysem de onları çabuk eledim. Yine de RUBIACEAE'den.
NOT (30.06.2018 tarihli güncelleme): Değerli arkadaşım Doç.Dr. Hasan YILDIRIM'a gönderdiğim ilave karelerden sonra az önce aldığım cevap: "Hocam bitkinin çiçekleri 5 parçalı olduğu için il grupta kalıyor. Anahtara ve betimlere göre "Cricianella macrostachya" ya gidiyor. "
- Tespit Tarihi: 2018-06-28
- Yüklenme Tarihi: 29-06-2018
- Görüntülenme Sayısı: 608
- Gözlem Lokasyonu: Fertek, Niğde, Türkiye
- Şehir: Niğde
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D Mark ii
- Ekipman(Lens): Laowa (Venus) 60mm; f/2.8
Crucianella sp. diyeyim şimdilik.
Gerçekten ilginç bir tür. Sitede bu cinsten sadece Burdur ve Antalya kayıtlı Crucianella latifolia kaydı var.
Tuğrul çok teşekkürler. Galium'lara biraz benzettim demiştim. Familya (Rubiaceae) düzeyinde tutturmuşum. Bu cinsten bir bitkiyi ilk kez gördüm. Dağılım bilgisine göre şu 3 tür muhtemel gözüküyor: -C. angustifolia -C. disticha -C. exasperata Şu 4 tür ise Niğde'nin güneyinde (Aladağlar-Bolkarlar) gözüküyor. Bir ihtimal bunlardan biri: C. imbricata, C. latifolia, C. macrostachya, C. sorgerae.
Özgür, çok teşekkürler. Hangisi çıkacağını ben de merakla bekliyorum.