Bu da bildiğimiz elma kurdu...
Ciddi bir tarım zararlısı... Her yıl bu güzel güveyi yoketmek için tonlarca kimyasal, milyonlarca dolar para harcıyoruz... :)
Tanımı ve Yaşayışı:
•Ergin gri renkli yaklaşık 10mm uzunluğunda, her iki kanat ucunda üçgen şeklinde çikolata renginde leke bulunur.
•Yumurta 1–1,2 mm çapında oval şekilde, başlangıçta süt beyazı renginde ve mumumsu görünümdedir. Yumurta geliştikçe orta kısmında kırmızımsı bir halka görülür, açılmadan hemen önce ise gelişmiş larva açıklıkla izlenebilir.
•Gelişimini tamamlayıp elmayı terk eden olgun larva 15–20mm uzunluğunda beyazımsı pembe görünümündedir.
•Erginin yumurta bırakması için akşam alacakaranlık sıcaklığının üst üste iki gün 15°C'nin üzerinde olması gerekmektedir.
Zarar şekli:
•Doğrudan meyvede zarar yapan larvalar, meyveleri delerek içlerinde galeriler açmakta, etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek pislikler bırakmaktadır.
Zararlı olduğu bitkiler:
Elma, armut, ayva, ceviz, erik, kayısı ve şeftali.
Mücadele yöntemleri:
Kültürel önlemler:
•Öncelikle elma bahçelerinin, elma iç kurdunun diğer konukçusu olan armut, ayva ve ceviz gibi meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmamasına özen gösterilmelidir.
•Elma ağaçlarının altına dökülen meyveler toplanıp uzaklaştırılmalı, ambalaj ve depolama yerleri elma bahçelerinin kenarına kurulmamalıdır.
•Bahçenin sürümüne özen gösterilmeli ve ağaç gövdelerine haziran ayı başlarında oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılmalı, bunlara gelen larvalar haftalık kontrollerle imha edilmelidir.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.
- Tespit Tarihi: 2013-12-04
- Yüklenme Tarihi: 09-12-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1899
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Karaman, Türkiye
- Şehir: Karaman
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
emeğine sağlık Özgür Hocam, selamlar
bizim memlekette elmaya 7 kez ilaç yapılır. ve maalesef daldan koparıp bir elma yiyemezsiniz. demek sorumlulardan birisi bu imiş kim bilir daha önce neyi yokettik ki bu öne çıktı ellerine bilgine sağlık hocam
Haklısınız hocam. Elmalar maalesef en az 7 hatta 10 defa ilaçlanıyor bizim buralarda da sonra onları yiyoruz... Bu arada tür tanımı bana değil "Alexandr Zhakov" a ait. Zhakov un tanımı üzerine ben biraz araştırıp derlediklerimi paylaştım... Selamlar...
Onca yazı yazarım,af buyur,böyle apışıp kalmadım. Gelinlerimizi benzettiğimiz o güzelim al yanaklı elmalarımıza zarar veren kurtcuğu, yıllar yılı bir hilkat garibesi,bir ucube sanırdım.Ön yargımı yerle yeksan ettin Sevgili Özgür.Şu fotoğraf bakınca anlıyorum ki,ne kadar güzelmiş meğer.Kuşlara taş çıkartan şu zarafeti,şu letafeti görünce,özür dileyesim geldi. Beni asıl şaşırtan ve çok da mutlu eden,güneş gibi aydınlatan,bunca yararlı,dört dörtlük,kusursuz bilgilerinizi bizlerle paylaşmış olman.Harikasın,berhudar olasın.
vay be dedim ellerinize sağlık
Bu güzel fotografin yani sira bilgileri de paylastiginiz icin cok tesekkürler :)
Açıklaması ile çok güzel kare. Görüşüm şudur ki, hiç masraf etmeyelim, elmalarımızı onlarla paylaşalım. :) :D