Zamenis longissimus (Eskülap Yılanı)
Vücut boyu 150 cm kadar olabilen iri bir yılan türüdür. Göz bebeği yuvarlak, sırt pulları karinasızdır. Erginlerde sırt tarafı siyah olup, ince beyaz lekelidir. Gençlerde sırt zemini sarımsı gri veya esmer kahverengidir ve üzerinde siyah lekeler bulunur. Başın arka yanlarında yarım ay şeklinde pembemsi-sarımsı lekeler yer alır. Alt tarafı lekesiz sarımsı veya esmer sarıdır. Gençlerin baş yanları ile boyun altları siyahımsı lekelidir.
Ormanlık ve çalılıklarla kaplı taşlık kısımlarda yaşar. Besinlerini küçük memeli türleri ve kuşlar teşkil eder. Kısa zamanda insana alışan uysal ve zehirsiz bir yılandır. Bu tür Romalılar zamanında eskülap tapınaklarında beslenmiş ve kutsal bir hayvan olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden yayılış sahası geniş ve parçalıdır.
Bir dişi 5-8 kadar yumurta bırakır. Türkiye'de Kardeniz sahil şeridi boyunca ve Trakya Bölgesi'nde yayılmıştır. Deniz seviyesinden 2000 m yüksekliklere çıkar.
Kaynak: Türkiye'nin Amfibi ve Sürüngenleri / Prof. Dr. İbrahim BARAN
- Tespit Tarihi: 2011-06-18
- Yüklenme Tarihi: 27-04-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1153
- Gözlem Lokasyonu: Çatalca, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): FujiFilm FinePix S5800
Kolu bacağı olmayan ama harika yeteneklere sahip canlılar, bu da çok güzel bir türmüş. Bilgileri ile zenginleştirilmiş çok güzel bir paylaşım, teşekkür ederiz Süleyman hocam. Emeklerinize sağlık, sevgi ve selamlarımla..
Yılanlar arasında benimde en sevdiğim türlerden biridir :) Çok teşekkür ediyorum Bedri Bey...
Fotoğrafta evcil ismini görünce niye evcil dedim. Bilgilerde belirtmişsiniz o zaman anladım :) çok güzel bir tür gerçekten de..
güzel türün güzel kaydı... bilgiler çok kıymetli...
Bilgileri ile bir çok güzel bir çekim. Tebrikler Süleyman.
Teşekkürler Ali Bey...
Çok teşekkürler Ahmet Hocam...
çok uzun bişeymiş bu ellerinize emeklerinize sağlık
Büyük yılanlarımızdan birisidir kendisi :) Çok teşekkür ederim Ediz Bey...