YAHYALI
Rakım: 1200m
Çamlıca Köyü (Eski adı: araşa Köyü)
Çiçek boyu: 15cm
Yaprak uzunluğu: 22cm. İki adat yaprağı var. Yapraklar bitkinin iki yanından yukarı doğru uzanıyor.
Yaprak eni: 3mm üçgen biçiminde, etsi tapıda.
Geçen hafta Niyazi TOSUN kardeşimin telefonla beni arayıp Iris farashae (Kır navruzu)nun Yahyalı Çamlıca Köyü'ne endemik bir tür olduğunu söyllemesi üzerine randevulaşıp bugün Faraşa Köyü'ne bakmaya gittik.
Daha önce görüldüğü söylenen yerde uzun uzun aramamıza rağmen bulamadık. Daha önceki 30 Martta çekilmişti. Henüz zamanı gelmemiş diye umudumuzu kesip dönmek üzere yola çıktık. Arabayla bakınarak yavaş yavaş dönerken yol kenarında bir tane birey gördük. İnip fotoğrafladıktan sonra etrafa baktığımızda o civarda onlarca birey olduğunu gördük.
İlk defa Prof. Dr. Adil GÜNER Hocam tarafından aynı köyde belirlenmiş ve kayıt altına alınmıştır.
Tür takson listesi aşağıdaki linkte 69. sayfadadır:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/5162
- Tespit Tarihi: 2019-03-23
- Yüklenme Tarihi: 23-03-2019
- Görüntülenme Sayısı: 608
- Gözlem Lokasyonu: Yahyalı, Kayseri, Türkiye
- Şehir: Kayseri
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon PowerShot SX40 HS
Çok güzel olmuş Abdulkadir abi, en kısa zamanda bende görmeyi çok isterim. :) İnşallah geçmeden görürüm.
Teşekkür ederim Mehmet Hocam. Umarım sezonu geçmeden gidip görürsün. Arazide taze bireylerden çok kurumuş bireyler vardı. Belki rakımı biraz yüksek olan yerlerde kalabilir. Giderken haber verirsen birlikte bakabiliriz.
güzel kayıt,tebrikler..
Abdulkadir hocam, selamlar.İrisi kaçırdık derken senin dikkatin sayesinde bulduk.Gerçekten güzel bir arazi oldu.Umarım önümüzdeki yıllarda da tekrarlarız.
Aleyküm selam Niyazi Hocam. Sizinle arazi yapmaktan ben de büyük keyif aldım. Umarım en kısa zamanda tekrarlarız.
Teşekkür ederim Hasan Hocam.
Abdulkadir bey, doğal hayat sitesinin bilime katkısı siz ve Niyazi bey sayesinde bir kez daha kanıtlandı. Ben Kayseri Biyoçeşitlilik çalışması neticesinde bu türün korumaya alınmasını bakanlığa önermiştim ve bakanlık şu anda bitkinin tür eylem planının yapılması konusunda ihale yaptı firma bize ulaştı çalışmaya karar verdik. Aması; beni geçen cuma günü (05.04.2019) aradılar ve hemen cumartesi araziye koştum ancak iki kök çiçekli örnek kalmıştı onları fotoğraflaya bildim. Eğer sizce bir mahsuru yoksa fotoğraflarınızdan bir bölümünü gönderirseniz adınızı yazmak kaydıyla projede kullanmak istiyorum.Sonuç raporunda ve yapılacak her türlü poster, afiş, sunum vs. sizlere teşekkür edilecek ve izninizle denilerek fotoğraflarınızdan yararlanılacaktır. Sevgi ve saygılarımla.Dr. Ahmet Savran ( asavran1951@gmail.com)
Selamlar Ahmet Hocam. Türün korumaya alınması güzel bir haber. Keşke gelmeden önce arasaydınız birlikte bakabilirdik. Hem sizlerle tanışmış olur hem de bulma şansımız daha da artardı. Böylesine güzel bir projeye fotoğraflarımı vermekten mutluluk duyarım. Fotoğraf makinem PowerShot olduğu için fotoğraflarım çok güzel değil ama aralarından güzel olanlarını seçerek gönderebilirim.
Ahmet Hocam, fotoğraflarí yolldım.
Iris farashae yeni sayılacak bir tanımı olduğundan listemizde yoktu. Ekledim. Onaya hazır.
Teşekkür ederim Ahmet Hocam.