Tespit edilen tür: Fritillaria assyriaca subsp. melananthera (Mut Lâlesi)
Kullanıcı Mehmet Çelik
Kendini doğada bulan bir garip fani..
- Tespit Tarihi: 2014-03-16
- Yüklenme Tarihi: 18-03-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1335
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Osmaniye, Türkiye
- Şehir: Osmaniye
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 40D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro
genel görünüm veya başka detayı varmı..
Türü en çok merak edenlerden biri de benim:) Sayenizde ben de yakınen görme fırsatına sahip oldum. Çok güzel bir çekim olmuş. Ellerine sağlık Mehmet Bey. Selamlar.
Fritillaria elwesii değilse F. alfredae ssp. glaucoviridis (Yaş Lale) olabilir mi?
Gqavurdağının lalaesi tebrikler hemşerim
Başka detaydan ne anlamalıyım Hasan hocam? Haftasonu gidersem, ona göre kareler çekebilirim. Genel görünüm fotoğrafı bende yok. Ahmet hocamla birlikte çekmiştik, varsa hocam yükleyebilir. Teşekkür ediyorum..
Bildiğim kadarı ile F.alfredae ssp. glaucoviridis D.Akdeniz'e endemik ve taç yaprakları tümden yeşil renkli. Daha önce F.alfredae ve F.acmopetala'yı yüklemiştim. Tübives'e göre ilde kalan son Fritillaria türü elwesii ve ona çok benzediği için adı tahmin ederek paylaştım.
Ben de sabırsızlıkla bekleyeceğim. :) Buralara ne zaman istersen, başımın üstünde yerin var Ahmet hocam. Çok teşekkür ediyorum. Selamlarımla..
Teşekkür ediyorum başkanım.
çok zarifmiş hocam ellerine sağlık
yaprak adeti,mavimsimi ve yaprak görünümü..
stili düz..elwesi değil..
Fritillaria assyriaca subsp. melananthera olduğunu söyleyen Fritillaria uzmanı Mehtap Tekşen.
Fritillaria acmopetala ssp. acmopetala (Duguk) en sevdiğim bitkilerden birisi. Bu bitkilerinden çevremizde bol bulunuyor.Bahçemde 50 kadar ürettim.Bu bitkiyi uzun yıllar takip ediyorum.Kökleri üç-dört daneli sarmısak köküne benziyor.Bu daneler alttan (ayrılacakmış gibi aldatıcı)bitişik.Bu danelerin herbirinden çiçeksiz yıllarda enli yaprak çıkarıyor.Çiçek açmak için uç yada göbek yaparak uzun dal çıkarıyorsa bitkinin yaprakları ince ve uzun oluyor.Kanımca kökler irileşinceye kadar enli yapraklarla sezonu geçiriyor.Yani bitkinin çiçeklendiği yıldaki ile çiçeksiz bulunduğu yıldaki yaprakları birbirinden çok farklı.Çiçekten sonraki başlığında zar inceliğinde kahverengi tohum demetleri oluşuyor.
Mehmet hocam, teşekkür ediyorum.
Mehtap hanıma ve size çok teşekkür ederim Serdar hocam. Türü isimsiz bırakmadınız.
F.acmopetala'yı bu türden daha iri olarak tanıyorum. İlginiz için çok teşekkür ediyorum Mustafa bey.
Çok teşekkür ederim Mehmet bey. İnşallah diyelim. Tür adını öğrenmekten ve yeni bir türe daha sahip olmaktan ayrıca mutlu oldum. Sanırım orkide de yeni olacak. Selamlarımla iyi geceler dilerim.
Harika görünüyor Mehmet hocam, nefistir emeklerinize sağlık.. Çok selamlar..