Alkanna teşhisinde hemen hemen her organ önemlidir. Çanak ve taç yaprak şekli, rengi, tüylülük (salgı tüyü, basit tüy gibi), meyve şekli ve boyutu, bitki ömrü, bitki boyu.
Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
300-2100 m arasındaki kireçtaşlı yamaçlarda, bozkırda ve üzüm bağlarında yetişir.
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2009-04-13
- Yüklenme Tarihi: 13-09-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1772
- Gözlem Lokasyonu: Dargeçit, Mardin, Türkiye
- Şehir: Mardin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon PowerShot S2 IS
- Ekipman(Lens): kompakt
Harikulade, emeklerinize sağlık Serdar hocam.. Selam ve saygı ile..
Ne kadar çok sarı Alkanna varmış :)
Benim yüklediğim türe çok benziyor ama bu sanki daha fazla tüylü. Benim kareye genel görünüşlerini de ekledim. Aynı bölgede çok benzer iki tür var mı bilmiyorum. Gözüme biraz farklılık var gibi geldi ama ne olduğunu da tam ifade edemiyorum.
tüy varyasyonu olabilir. önemli olan korollanın tüp kısmında salgı tüyleri var mı yok mu onu görebilmek. fotolardan seçilemiyor. Hayri hoca teşhis etmişse doğrudur ama yine de içimde bir şüphe var. Bu durum benim kendi bitkime yeniden bakmamla çözülebilir. Ama florada A. hirsutissima için korolla en azından tomurcukta sarı, daha sonra sık benekli veya açık maviye döner diyor. A. trichophila da ise korolla dudağı tüylü ve salgı tüylü dışta, tüp kısmı sarı, kahverengi veya mor. Sizinkinin dudaklarındaki tüyler görülmüyor ama tüp kısmı kahverengi. Yani bence sizinki de bence Alkanna trichophila var. mardinensis ki Diyarbakır da yayılışı var. Tüylülük değişebilir. Bir ayıraç olarak kullanılmamış.
pardon tüp kısmında değil, dudak kısmında salgı tüyü olup olmaması önemli.
dalmışız kuşlara oysa ne güzellikler var tıpkı bunun gibi ellerinize sağlık
meraba ben bu bitkiyi nerelerde bulablrim acaba yardımcı olabilrmisinz ? mardinin bi kaç endemik bitkisine ihtiyacım var da şmdiden teşekürler sie çok güzel emeğinize sağlık :)
Teşekkürler. Öncelikle isminizi öğrenebilir miyim? Ne amaçla bu bitkilere ihtiyacınız var?