Tespit edilen tür: Calopteryx splendens
Bazen kolayları sona saklarsınız. Sonra hep bekleyip durursunuz. Ev Serçesi veya Kızböceklerinin en yaygınlarından olan bu tür gibi. Calo = güzel + pteryx = kanat kelimesinden cins adını almış: Güzel kanatlı.
Kullanıcı Ahmet Karataş
- Tespit Tarihi: 2008-07-15
- Yüklenme Tarihi: 17-01-2018
- Görüntülenme Sayısı: 516
- Gözlem Lokasyonu: Akyaka, Ula, Muğla, Türkiye
- Şehir: Muğla
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Sony Cyber-shot DSC-W550
Calo'yu görmüşken ben de bildiğim şaşırtıcı bir etimolojik bilgiyi paylaşayım :) "Kaldırım" kelimesi her ne kadar Kalk-dır-mak fiilinden ses kayması ile oluşmuş gibi görünse de aslında Rumcadan geliyormuş. "Kali" 'güzel' ve "Dromos"(sondaki s okunmuyor) 'yol' kelimelerinin birleşimi olan Kalidromos yani güzel, iyi yoldan geliyormuş. :D
Çok doğru Barış. Kali nihta, kali mera bugün kullanılan Yunanca'dan. Bize hep Latince denen kelimelerin büyük çoğunluğu aslında Grekçe. Biyoloji gibi bütün loji ile bitenler dahil. Okunuş biraz değişiyor. (c)den sonra ince sesli gelince latin (se) okuyorken (cephalus yerine sefalus gibi); grek kefal okuyor. Kep, kefal balığı hep aynı kökten. Seninkine bir örnek de kuşlardan verilebilir: Dromas ardeola'ın cins adı gibi. Biz ne kadar temel besininden "yengeç yağmurcunu" desek de kıyılarda bolca yürüdüğünden cins adını Dromas vermişler. Katkın için çok teşekkürler.