Arkadaşıma Gönder:
Kullanıcı Mehmet Çelik
Image

Kendini doğada bulan bir garip fani..

  • Tespit Tarihi: 2020-04-26
  • Yüklenme Tarihi: 27-04-2020
  • Görüntülenme Sayısı: 550
  • Gözlem Lokasyonu: Zorkun Yaylası, Osmaniye, Türkiye
  • Şehir: Osmaniye
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
  • Ekipman(Lens): Canon EF 18-55 mm.

13 Yorum

  1. Image

    Elinize sağlık Mehmet Hocam. Yabancı ülkelerdeki mantar severlerin paylaşımlarında bu cinsin fotolarını çok görüyordum. Türkiye'de var mı ki diyordum. Ağaç, Juniperus communis mi? Yapraklar ona benziyor sanki.

  2. Image

    Bölgedeki birçok J.oxycedrus ssp. oxycedrus'un üzerinde bunlardan vardı. Asıl amacım Arceuthobium oxycedri bulmaktı. Bölgedeki ardıçların üzeri bol yosun kaplıydı, ümitliydim ama sadece bunları görebildim. Bir de bolca Paeonia vardı. Teşekkürler Şule hanım..

  3. Image

    Arceuthobium oxycedri ilginç bir türmüş. Yapraklar jüniperin yapraklarını andırıyor. Nasıl bir taklit yeteneği diyesi geliyor insanın. En son gezide çamlarda çok miktarda ökse otu gördüm. Ama hiçbiri ulaşılabilecek mesafede değildi. Bu durum ökse otunun yüksek dalları tercih ettiği sonucuna ulaştırmıştı beni. Çünkü o kadar enfekte ağaçta bir tane bile alt dallarda görmedim. Tohumlarını kuşlar aracılığıyla yaydıklarından kaynaklanıyor da olabilir bu durum. Arceuthobium oxycedri de cüce bir ökse otu anladığım kadarıyla. Eğer bu tür de üst dalları tercih ediyorsa, görememiş olabilirsiniz belki.

  4. Image

    Buralarda ardıcı büyütmez, çok dayanıklı olduğundan bahçe kazığı yapmak için keserler. O yüzden 2-3 mt'den büyük katran ardıcına rastlamak mümkün değildir. Görebildiğim fotoğraflarda Arceuthobium oxycedri daha yaşlı ve yorulmuş ardıçlar üzerinde yer alıyor. Bir de katran ardıcı ve andızlarda daha çok görülürmüş.

  5. Image

    Ardıçlar adına üzüldüm. Peki orada Arceuthobium oxycedri olduğuna dair bir bilgi aldınız mı? Çok uç bir fikir ama; boylarının kısa kalması bu zararlıdan kurtulmalarını sağlamış olabilir mi acaba? Benim gördüğüm ökse otlarının yere en yakını yaklaşık 2-2,5 metre yukarıdaydı. Ökse otunun (Viscum album) çoğalımı ile ilgili fitopatolojide şu geçiyor: "Kuşlar, uzun boylu ağaçların tepelerine tünemekten hoşlandıkları için bulaşıklık genellikle büyük veya yaşlı ağaçlarda olmaktadır. Ökse otunun alt dallardaki bulaşıklığı ise genellikle ağacın yukarısındaki olgunlaşmış meyvelerden düşen çekirdeklerin alt dallara tutunması ile olmaktadır."

  6. Image

    Yakın bölgede Ahmet hocanın çektiği var: http://dogalhayat.org/property/arsuz-ardic-guvelegi/

  7. Image

    Hocam hakikaten çok küçüklermiş, yaprakların arasında kayboluyor neredeyse. Ben bunu daha önce görseydim ardıcın çiçeği zannedebilirdim. Yalnız şu zararlıları bulma hevesimize ardıçların gözünden bir baktım da...Keşke bulmasanız diyor ardıçlar. :)

  8. Image

    @ahmet-karatas hocam, türün kartını açabilir misiniz?

  9. Image

    Tabiki. Tür, aile ve takım için yeni taksonları tanımladım.

  10. Image

    Yeni sınıf (Pucciniomycetes) bile ekledim.

  11. Image

    Ellerin dert görmesin Ahmet hocam. Teşekkürler..

  12. Image

    Ellerine sağlık hocam... Linkteki de bunun gibi birşey mi acaba??? http://dogalhayat.org/property/turuncu-23/

  13. Image

    Olabilir hocam, dilerim uzman görüşü gelir.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Gymnosporangium fuscum Ahmet Karataş
Gymnosporangium fuscum Mehmet Çelik
Gymnosporangium fuscum M.Coşkun SANCAR

İlgili Tespitler