Tespit edilen tür: Plagiognathus bipunctatus bipunctatus
Kullanıcı Özgür KOÇAK
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.
- Tespit Tarihi: 2017-06-10
- Yüklenme Tarihi: 10-06-2017
- Görüntülenme Sayısı: 441
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Karaman, Türkiye
- Şehir: Karaman
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Miridae: Plagiognathus bipunctatus bipunctatus Nominatif alttür. Aslında siz Karaman'dan albicans alttürünü de bulmuştunuz. Normalde iki alttür birlikte bulunamaz. Garip.
Neden bulunamaz? Üreme engeli kesin değil mi
Bu tip alttürler coğrafi alttürler oluyor ve sırf birbirinden ayrı yerlerde yayılış gösterdiği için iki ayrı alttür olarak kabul ediliyorlar. Normalde bu iki alttüre baktığımızda genitalya tamamen aynı, sadece dış görünüşte ufak renk farkları var. Ancak bu iki renk formu hep birbirinden uzak ve farklı yerlerde bulunduğu için ikisinin iki ayrı alttür olduğu kabul edilmiş. Ancak bu iki alttürü aynı yerden bulduğunuzda şöyle bir sorun ortaya çıkıyor; sırf birbirinden ayrı yerlerde bulundukları için, tür içi renk varyasyonundan öte fark göstermeyen iki tipi alttür kabul etmemize rağmen ikisi birden aynı anda bulunuyorsa o zaman alttür olmasından ziyade tek bir türün iki farklı renk formu olması daha muthemel oluyor. Ancak bazen birbirinden farklı yayılış gösteren iki farklı alttürün yayılış alanları genişledikçe birbiri ile karşılaşması gibi bir şey de mümkün oluyor. Bu durumda karşılaşma zonunda iki alttürün ara formunda olan ara bireyler de ortaya çıkabiliyormuş. Bu da bilinen bir şey. Benzer bir olayı geçen sene ben İstanbul'da kaydetmiştim. Aynı ağaç üzerinde bir türün iki ayrı alttürünü birden buldum. Daha sonra biraz araştırma ve birkaç uzmanın da görüşünü ve yardımını aldıktan sonra bu farklı kabul edilen iki alttürün aslında tek bir alttür olduğu ve birinen diğerinin renk formundan başka bir şey olmayacağını öne sürdüm. Bunun yayını da geçen hafta çıkmıştı: http://www.munisentzool.org/yayin/vol12/issue2/vol12issue2-7400476.pdf
türde kesin ayrım üreme engelidir,ayrı tür demek için enaz 2 sağlam(tek genitalya yetmez) karakterler şarttır.aynı coğrafyada bile olsa 2sağlam karakter olursa tür yada alttüre ayrılabilir..
sağlam olmayan(renk) tek karakter form olur,doğru olmuş, türün genetik potansiyeline göre genelde farklı coğrafyada çok ilerde alttür veya belkide bağımsız türe gidebilir..
Dediğin gibi olmuş hocam. Her iki alttürüde kendi balkonumda çekmişim. Ancak üreme konusunu çözmek beni aşar. Teşekkürler. Selamlar.
Onay bekliyor.