Arkadaşıma Gönder:

Cistus creticus üzerinde.

Kullanıcı Özgür KOÇAK
Image

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde Jeoloji Yük. Müh.

  • Tespit Tarihi: 2019-08-05
  • Yüklenme Tarihi: 11-08-2019
  • Görüntülenme Sayısı: 154
  • Gözlem Lokasyonu: Evsin, Ermenek, Karaman, Türkiye
  • Şehir: Karaman
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
  • Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

5 Yorum

  1. Image

    Bunda işler karışık Özgür hocam. Tür Macroplax fasciata ama Irak, İran, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bilinen M. f. blancae alttürü ile çok net bir şekilde örtüşüyorlar. Ancak Anadolu'dan bilinen alttür M. fasciata fasciata, sizin de Karaman'dan iki kaydınız var bu nominal alttürden. Yani bu iki alttür Karaman'da birlikte bulunabiliyor. Normalde iki alttür aynı yerde yayılış gösteremez. 2 olasılık var, ya küresel ısınma ile güneyde yayılış gösteren blancae alttürü kuzeye yönelip Karaman'da nominal alttür ile karşılaştı ya da taksonomide bir sıkıntı var ve bu ikisi ya tamamen farklı iki tür ya da aynı türün iki farklı renk formu.

  2. Image

    :) İlginç bir bulgu olmuş. Rakım 335 m. Ermenek çayı üzerinde, yani pek kuzey özellikleri göstermeyen bir bölge. Önceki yüklediğim 3 birey 1200 metre ve üzerinde. Evsin köyündeki bu örneğe sadece Cistus bitkisi üzerinde rastladım ve yüzlerce varlar. İlginç olan öncekileri bulduğum bölgelerde Cistus bitkisi yetişmiyor. Işığa gelenler haricinde bir taneini Verbascum (Sığırkuyruğu) dip yaprakları arasında bulmuşum. Bölge dağlık ve derin vadiler içeriyor. Bu vadi de Göksu nehrine bağlı. Yani doğrudan Akdenize açılan bir vadi ve Akdeniz iklimi görülüyor. Bu vadiye kar yağmıyor. Tüm bireyler blancae alttürüyle uyuşmaktaysa yüklek olasılık odur. Önceki üç tespit dediğim gibi 1200 metre üzeri ve karasal iklim. Hostplant ayrımı varmıdır bilmiyorum ama bu yüklediğim kesinlikle Cistus bitkisini hostplant olarak kullanıyor.

  3. Image

    Garip bir şekilde bana gönderdiğiniz aynı Cistus bitikisi üzerinden toplanmış M. fasciata fasciata altürü ile aynı renk formunu gösteren bireyler de var. Sözde bu iki alttürün genitalyasında da ayırt edici bir fark varmış ancak benim İzmir'den bulduğum M.fasciata fasciata'ların genitalyası ile sizin bu M. fasciata blancae görünümlü bireylerin genitalyası arasında bir fark göremedim. Ege Üniversitesindeki koleksiyonda bir sürü M. fasciata görmüştüm ve bazıları da bu şekilde blancae renk formundaydı. Orada Türkiye'nin birçok farklı yerinden örnek var, ocak sonunda müzeye bir uğrayacağım ve o örnekleri de o zaman inceleyeceğim. O zaman bir sonuca varabiliriz.

  4. Image

    @baris-cerci hocam.. Gelişme var mı?

  5. Image

    Maalesef Özgür hocam, yarıyıl tatilinde İzmir'e geldiğimde Serdar hocanın işleri vardı, müzeyi ziyaret edemedim o yüzden. Umarım Covid-19 kısıtlamaları gevşetilip de yaz okulu başlamadan önce belli bir süre olur da müzeye uğrama fırsatım olur. O zaman bir sonuç çıkarsa yazarım. Zaten taksonomik değişiklik gerektiren bir sonuç çıkarsa Karaman faunası yayınımıza ekleriz, daha da güzel olur.

İlgili Tespitler