Tespit edilen tür: Crocus olivieri subsp. olivieri (Hırçınçiğdem)
Stilus (dişi organ uzantıları) 6 dallı ve kök ağsı değil (arazi gözlemi) paralel yarıklı ve tunik zarsı.
Kullanıcı Serdar Aslan
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2009-03-16
- Yüklenme Tarihi: 05-01-2014
- Görüntülenme Sayısı: 906
- Gözlem Lokasyonu: Yunak, Konya, Türkiye
- Şehir: Konya
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon PowerShot S2 IS
- Ekipman(Lens):
kök fotosu varmı Serdar Bey,birde yapraklar fotoda insanı yanıltıyor herhalde,3mm.den fazla gibi gözükmüyor,bence bu türle graveolens ve vitellinus ortak çalışılmalı,selam..
Hasan bey, teşekkürler. Biz arazide arkadaşla toplayıp teşhis etmiştik. Ama kökünü çekmek aklımıza gelmedi. C. graveolens ve C. vitellinus da stilus 10 dan fazla dallıdır. Bizim örneğimizde ise 6 dallı. Eğer 10 veya daha fazla dallı olsa idi o zaman raveolens veya vitellinus da olma olasılığı olurdu. Bir de Türkiye florasında çoğu ölçüme güvenmemek gerek. C. olivieri florada anahtarda (2.5-) 3-6 desede betimde yaprak genişliği aralığı (1.5-) 2-5 (-7) mm arasında verilmiş. Yani anahtarda sorun var demektir. Asıl ikinci karakter filamentlerdeki papillalı yapı daha önemli. Ama biz direk stilus dal sayısından graveolens ve vitellinus u elemiş olduk. C. graveolens ile vitellinus karakterleri birbiri içine çok giriyor ama vitellinus un altında bir not var. Kurumadan tepallerin ancak ortadan veya dipten açı yaparak açılmasından ayırt edilebiliyorlar. Bunlar bence birbirinin varyetesi veya sinonimi bile olabilir.
olivieri de stilus hem 6 dallı hem de 10 veya daha fazla dallı olabiliyor.
Serdar hocam tür ve foto çok güzel, ama daha güzel olanı sizin Hasan hoca ile yazışmalarınız. İlgi ile takip ediyorum, inanın çok şey öğreniyorum kendi adıma.. Sağ olun var olun, ellerinize sağlık.. Saygılarımla..
Bedri Ağam + 1 aynen takibe devam :))
Bende yazilan son iki yoruma katiliyorum :) sevgiler
Ben de siliquiformu öğrenmiş oldum Bedri bey:) İlmin, öğrenmenin yaşı yok.