Arkadaşıma Gönder:

İlk bakışta anlaşılmayabilir, Latince tür adı. Fatime, Arapçadan (فاطمة) Türkçe Fatma olarak geçen addır. ط harfi bazen TI, bazen kalın bir DI gibi okuyanlar olduğundan; bazı yörelerimizde olmuş FADİME. Galiba en doğrusunu bizim hemşehri Trabzonlular diyor: FATİME. Gerçi doğru dendiğinden mi aksilikten mi belli değil ama doğru bu olsa gerek. Türkçe'deki K harfi çoğu zaman G, T ise D olur (kara yerine gara, taş yerine daş gibi). Ama tersi de mümkündür Giresun yerine Kiresun, Fadime yerine Fatime gibi:)

Bir de İ harfi vardır. ileçer (reçel), ileğen (leğen), ilif (lif) olur Türkiye'nin çoğu yerinde. Ama kırk yılda bir I, İ gerekir; onda da kaybolur bu harfler: Isırgan yerine Sırgan gibi:))

Bunlar işin biraz gerçek, biraz şaka tarafı. Dilbilimi ile uğraşan akademisyenlerden öğrendiğim kadarıyla değişik Türk boylarının ağız (lisan) yapısından kaynaklanmaktadır. Sözgelimi Doğu Karadeniz'in önemli bir kısmını oluşturan Kıpçak Türkleri ve Oğuzlar'ın Çepni boyunun ağız yapısının kendine has özelliklerinden.

Bu arada yusufçuğu unuttuk. Ula (Muğla)'nın Gökova Körfezi'nde kızımın da adaşı olan Gökçe Köyü'nde ormandaki faunistik çalışmalarımız sırasında rastladık ona. Bir uğurböceğini avlamış, mideye indiriyordu.

Gelelim türün adının kökenine. Sistematik (Biyoloji)de bir takson (alttür, tür, cins vs) tanımlanırken ya derivatio nominis ya da etimoloji denen bir altbaşlıkla bir paragraf yazılır ve bu adı niye verdiğini yazar(lar) açıklar. CARPENTER, 1840'ta tanımı yaptığı makaleye ulaşamadım. Türün ilk tanıtıldığı yer Trakya (Avrupa Türkiyesi). Bir Fransızca kaynakta Miladi VII. yüzyılda yaşayan ve Hz. Muhammed'in kızı Fatıma şeklinde bir not gördüm. Değilse de sıkıntı yok. Fatıma-tu'z-Zehra da güzel ad, güzelliği ile meşhur Yusuf peygamberden gelen Yusufçuk da.

Gerisi beğenilerinize. İyi geceler dilerim.

 

Kullanıcı Ahmet Karataş
Image

Zooloji Profesörü detayli bilgiler için: http://host.nigde.edu.tr/akaratash

  • Tespit Tarihi: 2008-04-23
  • Yüklenme Tarihi: 06-04-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 1458
  • Gözlem Lokasyonu: Gökova, Muğla, Türkiye
  • Şehir: Muğla
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 40D
  • Ekipman(Lens): canon EF 100-400 mm

7 Yorum

  1. Image

    Günaydın Ahmet'cim. Sabah sabah hem güldürdün,hem düşündürdün.İyi araştırma,güzel açıklama için teşekkürler.Tür de güzel,Eline,diline sağlık.

  2. Image

    Aydınlatıcı bilgileri eşliğinde çok güzel bir yusufcuk fotoğrafı kaydetmişsiniz. Emeğinize sağlık.

  3. Image

    Emeklerinize sağlık Hocam. Sayenizde daha neler neler öğreneceğiz bakalım :)) Çok selam...

  4. Image

    Akşam şerifleriniz hayr olsun Fikret abi. Bilgim ölçüsünde, dilim döndüğünce yazdım bir şeyler. Okunuyorsa, hele bir şeylere katkısı oluyorsa ne mutlu. Sağlıcakla kal.

  5. Image

    Çok teşekkür ederim Abdülkadir Bey. Beğendiğinize sevindim. Sağolun.

  6. Image

    Ali Beyim çok teşekkür ederim. Çoğu zaman ayrıntılar daha bir keyif veriyor. Sanırım ondan dalıyorum böyle karışık konulara. Dünkü gezinin meyvelerini görmeye başladık. Devamını dilerim. A. selam; bilmukabil selamlarımla iyi akşamlar dilerim.

  7. Image

    yusufçuk olmaya çalışan çok güzel kız böceğimizin güzel karesi hocam ellerinize sağlık

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Epallage fatime Ahmet Karataş
Epallage fatime Mehmet HANAY
Epallage fatime Doğal Hayat

İlgili Tespitler