Kapuzbaşı Şelalesi Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 km Adana Aladağ ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Hacer ormanları 18 bin hektar alanı kapsamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir.
Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık dağının güney ve doğuya uzanan kolları üzerinde yer alan bu ormanlar, Zamantı ırmağı istikametine uzanan 600-2000 m rakımlarında sürekli kar mıntıkası halindedir.
Yedi göller adı ile bilinen mevkide irili ufaklı yedi adet göl bulunmaktadır. Yahyalı’ya 80 km uzaklıkta bulunan bu göllerin en büyüğü Direk gölüdür. 3150 m rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemekle beraber, bu göller kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
Yedi göllerden yaklaşık 10 km doğuda bulunan Soğukpınar ise 1700 m rakıma sahiptir. Buradaki ormanlık alan ise 687 Ha civarındadır.
Kapuzbaşı şelalelerinin bulunduğu mevkii ile Soğukpınar arası 18 km’dir. Kapuzbaşı şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Büyükçakır köyünün kuzeyinde bulunan Ensenin tepesinde yer almaktadır. Yahyalı’ya 55-65 km uzaklıktadır ve ulaşım iki ayrı yoldan sağlanmaktadır. Yollardan birisi Yahyalı-Dikme-Çamlıca-Ulupınar-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol 65 km’dir. Diğeri ise Yahyalı-Dikme-Delialiuşağı-Yeşilköy-Balcıçakırı-Kapuzbaşı güzergahıdır. Bu yol ise 55 km’dir.
Kapuzbaşı şelaleleri irtifa akışı itibariyle Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100 m) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan (55 m), Finlandiya’da bulunan İmatra’dan (25 m), Erzurum’daki Tortum’dan (50 m), Antalya’da bulunan Düden’den (25 m) ve Manavgat’tan (5 m) daha büyüktür. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 m’dir. Aladağ’ın zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
Yeşilköye 3 km uzaklıkta ziyaret mevkiindeki şelaleler ise Antalya Düden şelalesi ile benzerlik göstermektedir. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan bu şelalelerin büyüğü 20 m, küçüğü ise 10 m yüksekliğindedir.
Bu yörede yaşayan Varsaklar Anadolu Türkmenleri içinde konar-göçer hayatını, kültür ve geleneklerini en son terk eden Türkmenler olarak kabul edilebilir ve Yahyalı ilçesine bağlıAvlağa, Balcıçakırı, Büyükçakır, Çubukharmanı, Delialiuşağı, Kapuzbaşı, Ulupınar, Yeşilköy adlı köylerde yerleşik hâle gelmişlerdir.
Kaynak : http://tr.wikipedia.org/
- Tespit Tarihi: 2012-06-06
- Yüklenme Tarihi: 07-05-2013
- Görüntülenme Sayısı: 4153
- Gözlem Lokasyonu: Yahyalı, Kayseri, Türkiye
- Şehir: Kayseri
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Nikon D7000
- Ekipman(Lens): Tokina AT-X 116 Pro DX
Ne güzel ya, ben gitmedim oraya oralara gittik de vakit azdı, emekli olunca inşallah :) Tebrikler, nefis görüntü
orda olmak vardı şimdi
Şiddetle tavsiye derim ağam, mükemmel bir güzellik, bunlar takım şelale aslında, bu en büyük olanıdır. Videolara koymuştum görüntülerini oradan bakabilirsin. Gidip orada 1 hafta kalmak lazım, etrafta daha birçok böyle yerler mevcut, ben de emekli olunca yeniden gelirim dediydim, emekli oldum şimdi :D bakalım hayırlısı.. Sağ olasın Süleyman, çok selamlar..
Oluruz nedir yani? :) şimdi olmasa da ileriki bir tarihte neden olmasın?..
bende bu yaz buraya yapılan geziyi kaçırmıştım. inşAllah birgün görürüm. eline sağlık Bedri abi. sevgi ve selamlarımla..
Çok teşekkürler Berat hocam, imkan bulursan mutlaka ziyaret etmenizi isterim, Muazzam bir yer beni büyüledi, daha fazla vakit ayırmak lazımdı ama kısıtlı zamanda ancak bu kadarını görebildik, ilk fırsatta o bölgeye 1 hafta ayırmak istiyorum Berat hocam ama hayırlısı bakalım.. :) Çok teşekkür ederim, selam ile..
gerçekten çok güzel bir yermiş. gitmek şart oldu.
İnşallah hocam, saygı ve selam ile..