Tespit edilen tür: Formica rufa
Kullanıcı Serdar Aslan
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezun olduktan sonra, yine Gazi Üniversitesi'nde botanik alanında yüksek lisans yaptım. Şu an Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görev yapmaktayım.
- Tespit Tarihi: 2014-04-13
- Yüklenme Tarihi: 17-04-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1481
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Bolu, Türkiye
- Şehir: Bolu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 500D
- Ekipman(Lens): Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
Formicidae den ama hangisi bilemiyorum,karıncalarda tür nasıl tespit ediliyor bilmiyorum ama arılar gibi yüz kimliği varmıdır ?
Kırmızı orman karıncası, Formica rufa olarak geçiyor. Benimle araziye gelen ormancı arkadaş bunun Kırmızı Orman Karıncası olduğunu söyledi. İnternette gördüğüm Formica rufa lara da çok benziyor ama ayrım noktası tam olarak nedir onu ben de bilmiyorum.
Serdar, ellerine sağlık. Güzel çekmişsin. Tür konusunda pek yardımcı olamayacağım. Çam ibrelerinden yüksekçe (bazen 1 m'ye kadar) yığın halinde yuva üzerinde bir yapı varsa, F. rufa ihtimali kuvvetli. Öğrencilikte Sosyal Böcekler dersi alırken; bir süre karıncalarla yakından ilgilenmiştim. Karın ile göğüsü bağlayan sağ (petiol) kısmının yapısı ve şekli, üst, alt ve yanlardaki tergit sternit gibi parçaların şekli gibi yapılar sistematiğinde kulanılıyor diye hatırlıyorum. Türkiye'de sadece Trakya Üniversitesi'nde karınca uzmanlarımız var. Nihat hoca emekli olacaktı. Hemşehrimiz Prof. Yılmaz Çamlıtepe'ye e-posta yoluyla gönderelim. Belki tanım gelir.
1 m ye yakın çam yaprağı yığıntısı vardı hocam. Teşekkürler...
yuva sanırım yeter tanım için. ekleyelim Serdar.