Arkadaşıma Gönder:

1400 mt. Gavurdağları

Kullanıcı Mehmet Çelik
Image

Kendini doğada bulan bir garip fani..

  • Tespit Tarihi: 2013-06-15
  • Yüklenme Tarihi: 11-01-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 1203
  • Gözlem Lokasyonu: Merkez, Osmaniye, Türkiye
  • Şehir: Osmaniye
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 40D
  • Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro

13 Yorum

  1. Image

    Mehmet Bey,bitkinin habitatı nasıl,lokalmi yada yaygınmı,bahçe veya kenarımı,boyu nekadar,althaea değil,kitaibelia olmalı,ancak balansae değil,vitifolia olsa türkiyede yok,selam..

  2. Image

    Mehmet bey, Hasan beyin dediği gibi bitki bahçede mi yoksa doğal alanda yayılmış bir populasyonu var mı? Eğer doğal ise bu bitki Türkiye için yeni kayıt olur. Ama insan etkisiyle tohumu getirilip dikilmiş olabilir. Doğal yolla gelmemiş olabilir. Avrupa florasındaki tanımına uyuyor. Çiçekler bir yaprak tabanında 1 - 4 adet diyor. Sanırım bunda en tepedeki açmamış olanlar sanırım bir yaprak tabanından çıkmış olabilir. Ayrıca rengi de tutuyor. balansae de tüy durumu için pilose (yumuşak) derken, vitifolia da hispid (sert) diyor. Hasan bey sanırım türümüz dediğiniz gibi Kitaibelia vitifolia.

  3. Image

    eğer doğalsa toplayıp yayınlamak gerekiyor.

  4. Image

    Hasan ve Serdar hocalarım, bitkiyi Gavurdağları 1400 mt. rakımda, orman açıklığında çektim. Boy olarak hatırladığım göbek hizası kadar olmalı. Bölge meskun mahal değil, bahçeler yok. İğne ve funda yapraklardan oluşan sık orman dokusunun arasında sıkça rastlanmayan açık alanlarımızdan. Alan çok iyi doğal böğürtlen deposu. Zorkun Yaylası'nın böğürtlen ihtiyacının yarı kadarı buradan toplama ile temin edilir. Açık desem de, alan içinde yabani elma, yabani erik, kızılcık, yabani kiraz, ceviz, ahlat, sumak ağaçları bolca bulunur. Alanı çevreleyen sık ormanda kayın, karaçam, karaağaç, dişbudak ve ardıç bol, porsuk, sedir ve burada paylaştığım önemli sayıda bitki türü bulunur. Ayrıca benim için önemli bir kelebek bölgesidir. İçlerinde Karadeniz türleri de olan 85 çeşit fotoğrafladım. Sevgi ve selamlarımla..

  5. Image

    Hasan hocam affınıza sığınarak, açıklamayı tekrar yazmak istemedim. Üstte sizin de sorularınızın cevaplarını içeren geniş bir açıklama var. Buraya ekleyeceğim, bitkinin alanda yaygın olduğudur. Ben bunu yabani hatmi sanarak çekmiştim ve önemsemeyip bu zamana kadar paylaşmamıştım. :) Sevgi ve selamlarımla..

  6. Image

    Büyük iş Mehmet Bey,bu bitkinin amanosta olması harika..Serdar Bey amanos programı yapmalı diye düşünüyorum,elinize sağlık..

  7. Image

    bu bitkiyi zorkundan başka mıntıkada gördünüzmü ve pembe çiçekli yakın akrabası(balansae)nı da amanoslarda görme ihtimaliniz varmı Mehmet Bey,selam

  8. Image

    Bu bitkiyi Hasanbeyli ve Düldül tarafında hatırlamıyorum. Pembe olan hatmi benzeri bu boyda bitkiler hatırlıyorum ve o bundan daha yaygın sanki. Sizin bahsettiğiniz mi, onu bilmiyorum.

  9. Image

    Mehmet bey Hatay ı programıma bu sene alamayabilirim. O nedenle size bu bitkiyi toplama ve kurutma görevi verebilirim. Size nasıl yapacağınızı detayları ile anlatırım. Gerekirse telefonlaşırız. Hasan beyi de katarak Bağbahçe bilim dergisinde yeni kayıt olarak verebiliriz. Yalnız bitkiyi hem çiçekli hem de meyveli toplamanız gerekecek. Kurutma metodunu size daha sonra anlatabilirim. Ben bu çiçeklenme tarihini Google takvimime ekliyorum. Zaman gelince ben size hatırlatırım.

  10. Image

    Hasan bey bitkiyi elime ulaştığında beraber yeni kayıt olarak Bağbahçe bilim dergisi yayınlamak için uygun olur.

  11. Image

    Ben de takvime ekliyorum, çift kayıtla o günü bekleyelim hocam. Selamlar..

  12. Image

    Fotoğrafın ve bitkinin güzelliği, hocalarımızın yorumları, sizin de katılımlarınız ile enfes bir ortam oluşmuş. Keyifle ve ilgi ile izliyorum. Herkese teşekkür ederim katkılarından dolayı.. Emeklerinize, ellerinize sağlık.. Saygılarımla..

  13. Image

    Çok teşekkür ederim Bedri hocam. Saygı ve selamlarımla..

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Kitaibelia vitifolia Serdar Aslan
Kitaibelia vitifolia Mehmet HANAY

İlgili Tespitler