Tespit edilen tür: Belirlenemeyen tür
Bugün derekuşu arayışım sırasında çektiklerimden. HES'ten sonra araçla girilmesi yasak olan Karaçay vadisinde kertik 6 km'lik yürüyüşün sonuna kalınca, cep telefonum ile bu kareleri çektim. Son kareyi eve dönüşte, karanlıkta makro lens kullanarak çektim.
Sevgiler..
Kullanıcı Mehmet Çelik
Kendini doğada bulan bir garip fani..
- Tespit Tarihi: 2014-01-19
- Yüklenme Tarihi: 19-01-2014
- Görüntülenme Sayısı: 651
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Osmaniye, Türkiye
- Şehir: Osmaniye
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde):
- Ekipman(Lens):
amanoslarda iki tür kızıağaç var,glutinosa ve orientalis.. daha nadir olan orientalis fotosu bekleriz Mehmet Bey,eline sağlık..
Hocam, ayrımları konusunda bilgi verebilir misiniz? Kızılağaç burada kent dokusu içinde de vardı ve onları hızla kaybediyoruz. Dere boyları ve sulak alanlarımızda da ambalaj sandığı yapımı için yok ediliyor. Eldeki sayı azalmadan, bahar filizlenmesinde yardımınız ile bulmaya çalışırım. Teşekkür ediyorum, selamlar..
en bariz yapraklar,glutinosa obovat(tersyumurta),orientalis ovat(yumurta)şeklinde..selam..
Hasan hocam, arşive dönüyorum. :) Selamlar..
Hocam, türlerle ilgili açıklamaları okudum. Bu ve çevresindeki kızılığaçlar devasa olur. Genelde ova ve düşük rakımlı dere yataklarında rastlanır. Boyları çok yaşlı olanlarda 30 mt. civarına ulaşır. Tahminim bunun türü A.glutinosa.
Bir de nuksun (tohumun) kanatlı olup olmamasından ayrılıyor ama bu foto yetersiz sanırım teşhis için. Tabi türü bulsak alttür veya varyeteler için ayrı karakterler gerekiyor. Genelde de yapraklardan ayrım yapılıyor.
Havaların gidişatı nedeniyle kızılağaçlar yakında yapraklanır. O zaman yeni fotoğraflarını çekerim Serdar hocam. Bu arada "yumurta-ters yumurta" tanımlamasını da öğrendim. :) Çok teşekkür ediyorum.