Tespit edilen tür: Orchis coriophora subsp. fragrans (Kokar Pirinççiçeği)
Orchis coriophora supsp. fragrans / Kokar pirinççiçeği
Orchidaceae ( Salepgiller )
09.06. 2012 Armutlu Yarımadası Yalova
Kullanıcı Ahmet Verün
- Tespit Tarihi: 2012-06-09
- Yüklenme Tarihi: 31-03-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1008
- Gözlem Lokasyonu: Armutlu, Yalova, Türkiye
- Şehir: Yalova
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Nikon D300S
- Ekipman(Lens): Nikkor 105mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Micro
Orkidelerin hepsi ayrı güzel. Bu da çok fiyakalı. Güzel bir çekim olmuş. Elinize sağlık Ahmet bey.
Ahmet bey değer kattınız, teşekkür ediyorum. Selam ve sevgilerimle...
Harikulade.. emeklerinize sağlık Ahmet bey.. Selamlar saygılar..
Bedri bey teşekkür ediyorum, selam ve sevgilerimle...
Anacamptis coriophora yı kabul etmek gerekmez mi?
Yasemin hanım merhaba, İsimler konusunda referansım son bilimsel Türkçe yayın olan Türkiye Bitkileri Listesi Kitabı. Hocalarımız da onu dikkate alıyor. Türkiye Orkideleri kitabında tür Anacamptis, Türkiye Bitkileri Listesi Kitabında Orchis geçiyor. Bildiğim kadarıyla son revizyonlar hatta sinonimler Türkiye Bitkileri Listesi kitabında güncellenmiş olarak yayınlandı. Bilimsel litaratürde daha yeni bir düzenleme var ve türümüz Anacamptis olarak yenilendiyse bilmiyorum, eğer öyleyse bilgilenmek adına paylaşırsanız sevinirim. Selamlarımla...
Ahmet bey merhaba, bahsettiğiniz kitabı bende kullanıyorum. Güncelleme adına The Plant List ve Worldchecklist of Selected Plant Families_KewGarden dan da kontrol ediyorum. Bu kaynaklarda Sinonim olarak bir seneyi aşkın süredir yayınlanıyorlar. Siz karar verin. Hocalara soralım.
Kabul etmek gerekir ama TBL ye yazan kişi tarafından Orchis olarak kabul edilmiş. Biz de o kitaba bağlı kaldığımızdan burada da Orchis cinsi altında değerlendirme yapıyoruz Yasemin hanım.
koku alabilmişmiydiniz Ahmet bey,
Serdar bey merhaba, koku almıştım ama saleplerin çoğunda hafif aromatik bir koku almışlığım sıklıkla oldu, dolayısıyla çok keskin bir emin olma durumum yok, beni kokar pirinççiçeğine yönlendiren faktörlerden birisi kokuydu; diğeri de bitkinin habitatı. Türkiye Orkideleri kitabında iki alttürü birbirinden ayıran özellikler belirtilirken; fragransın makilik ve frigana alanları, seyrek orman açıklıkları ve çalılıklar içinde yetiştiği belirtilirken, O. coriophora subsp. coriophora nın nemli ve dağ çayırlarında yetiştiğinden bahsetmiş. Ayrıca fragrans ın seyrek çiçek kurulu, büyük ve açık renkli çiçekleri ve hoş kokusuyla da diğerinden ayrıldığını belirtmiş. Morfolojik özellikleri çok karşılaştıramasam da habitatına ( gerçekten de karışık ve meşe ağırlıklı seyrek bir orman açıklığı ile ladenlerin ağırlıklı olduğu seyrek sayılabilecek makilik bir alanda rastlamıştım ) bakınca fragrans demiştim. Konuyu Hasan beye de açtım, kendisi morfolojik özelliklerin tek başına baskın ve belirleyici olamayabileceği söyledi ve türün O. coriophora olduğu üzerinde durdu. Siz hocalarımızın işi çok zor gerçekten de dedektif gibi takip etmek gerekiyor, üstelik sadece fotoğraftan...selam ve sevgilerimle...
habitatından ve seyrekliğinden dolayı o zaman fragrans olarak değerlendirilebilir belki ama renk olarak fragrans ı çok andırmadı.
Haklısınız, bu sene tekrar çekebilirsem Hem habitat hem de kokusuna ekstra dikkat ederim, selam ve sevgilerimle...