Tespit edilen tür: Belirlenemeyen tür
Kullanıcı M.Coşkun SANCAR
Emekli kamu görevlisi, Çiftçi, Her gördüğü yaban canlıyı fotoğraflamaya çalışan doğa tutkunu bir fani
- Tespit Tarihi: 2017-04-04
- Yüklenme Tarihi: 04-04-2017
- Görüntülenme Sayısı: 675
- Gözlem Lokasyonu: Iznik, Bursa, Türkiye
- Şehir: Bursa
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Fujifilm FinePix HS55 EXR
Coskun hocam,rumex bithynicus iznikten kayıtlı.. budaha meyveye geçmemiş,bithynicus olması dileğiyle...
bithynicus u bende duydum ama hep unutuyorum hocam, bunlar piknik alanlarında, büyük ihtimalle meyveye geçmeden yakında biçerler bunları, ben el değmeyecek yerlerden de birkaç örnek belirleyip onları takip edeyim de bu yıl nadiratı kayıtlarımıza geçirelim...
Tahmin ettiğim gibi bunları bugün biçmişler hocam, ama gölün kıyısında 15 km lik alanda 8-10 yerde popülasyonları işaretledim, meyvelerini bekliyeceğim, bakalım bithynicus denk getirebilecekmiyim :))
Bakır ve ateşlerin konukçusu. Bizim yörede Orta Asya kökenli Toğga çorbasının ana malzemelerinden. Bölgede "ebelik" deriz. Görüp de toplamayan, hiç lafını açamaz; zira "neden toplamadın?" diye yer paparayı. :D
Bizim buralarda yaygın bir cins, önceden yemeği yapılırmış ama şimdilerde yeme alışkanlığı pek yok hocam yada ben duymadım, bizim buralara endemik Rumex bithynicus u arıyoruz, bakalım bulabilecekmiyiz, meyve vermelerini bekliyoruz :))
"bithynicus" Bursa'nın eski ismi imiş, Bursa'ya endemik olduğu için bu ismi vermişlee anlaşılan.
Bölgede Roma döneminden önceki dönem Bitinya dönemi hocam, Bursa da merkezmiş demekki, bölgenin bilinen tarihi Bitinya-Roma-Doğu Roma (Bizans)-Anadolu Selçuklu-Selçuklu-Osmanlı-TC diye gelmiş, hep revaçtaymış yani :)) İznik te tüm bu dönemlere ait eserler görebilirsin, gerçek bir açıkhava müzesi :))
Coşkun hocam, bithynicus olgunlaştı mı?
bu soruyu yeni gördüm :)) bithynicus u hallettik hocam, sayfasından bakabilirsin...