Arkadaşıma Gönder:

Denizli-Pamukkale yolu üzerinde 6.km de Laodikeia antik kenti içerisinde, gezi sırasında görevlilerin ikazıyla çektiğimiz 2 farklı bireyi paylaşıyorum. Burada yaşayan ve nadirat olan bir tür kelerden bahsetmişlerdi. Mutlaka çekin demişlerdi !

Adını sonradan öğrendiğim kadarıyla, bu tür  Laodikeia Dikenli Keleri (Laudakia Stellio) olsa gerek....

Doğalhayat'ta bu isimde bir keler kaydı yok. Ya ben yanılıyorum ya bana yanlış bilgi verdiler.Yada henüz kaydı girilmemiş bir tür olabilir diye düşündük.

Bu sebeble bu 2 kareyi dostların bilgi ve görüşlerine sunmak istedik :)) Acaba gerçekten burada yaşayan farklı bir keler türümüz var mı ? ve bu kayıtlar o türe mi ait ?

Kullanıcı Ali Şeker
Image

Gezgin

  • Tespit Tarihi: 2014-08-09
  • Yüklenme Tarihi: 23-09-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 926
  • Gözlem Lokasyonu: Goncalı, Denizli
  • Şehir: Denizli
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
  • Ekipman(Lens): Canon EF 400mm f/5.6L USM

6 Yorum

  1. Image

    Dün akşam tespitler üzerinde çalışırken sinonim ismi ile kayd edilmiş olanlara rasladım.Muhtemelen bu keler de öyle Şeker ağabeyim.Emeklerine sağlık.selamlar.

  2. Image

    Eyvallah Fikret. Ahmet Hocam tanım girmiş ama henüz bir açıklama yazmamış. Kimbilir belkide biz, o denen türü görüp kaydetmeyi becerememişizdir. Belkide gerçekte oraya ait özel bir tür hiç yoktur ! oradaki arkadaşlar yanlış biliyordur. Bekleyelim bakalım bilen dostlarımızdan, ustalarımızdan, hocalarımızdan kimler ne söyleyecek :))

  3. Image

    O bölgeye özgü bir alttür olabilir hocam, kareler şahane, ellerine sağlık selamlar...

  4. Image

    İlginiz ve katılım için çok teşekkür ederiz Çoşkun Hocam. Selam ile...

  5. Image

    Vaktiyle gözüme çarpmamış bu mesaj @ali-seker @m-coskun-sancar @fikret-karacan . Herpetolog arkadaşlar, hocalar daha ayrıntılı cevaplar yazacaktır. Öğrencilik yıllarımda (90 başları) Agama stellio adıyla bilirdik bu türü. Sonrasında (sanırım 2000e doğru) Agama cinsi birkaç cinse bölününce bu Laudakia cinsinde kaldı. Agamalar daha farklı (örnek: https://www.flickr.com/photos/akaratash/12877876105). Sonrasında moleküler sistematik ile çoğu amfibi ve sürüngen türümüzün sistematiği değişti. Onlardan biri de yine bu türün bulunduğu grup ve Stellagama cinsine taşındı. Tür adının hep stellio şeklinde kaldığına dikkat edin. Teşbih (benzetme)te hata yoktur denir. Benzetirsek; bir bayanın evlenince soyadının değişmesi gibi. Adı Hatice ise soyadı değişse de adı kalır. Yeniden evlense yeniden soyad değişir. Buradaki durum da bir bakıma öyle. Sonuçta sizin Laudakia stellio = Agama stellio = Stellagama stelio (şu anki soyadı durumuna göre sonuncu ile çağıracağız). Kısaca endemk neyim yok. Bir de bu tür de epey renk değişimi var. Kızıllısı, mavilisi, grisi vs. Bulunduğu ortama uygun renkler alabiliyor. Kalın sağlıcakla.

  6. Image

    Eyvallah kıymetli Hocam. Bu güzel kıymetli bilgiler için çok teşekkürler….

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Dikenli Keler (Stellagama stellio) Ahmet Karataş
Dikenli Keler (Stellagama stellio) Hasan YAŞAYACAK

İlgili Tespitler