Tespit edilen tür: Dactylorhiza euxina (Laz Salebi)
Dactylorhiza euxina / Laz salebi
Orchidaceae ( Salepgiller )
(Bitkinin cins ismi olan Dactylorhiza'nın Türkçe söylenişi de çok güzel: Balkaymak salebi)
22.05.2013 Şavşat - Artvin
Kullanıcı Ahmet Verün
- Tespit Tarihi: 2013-05-22
- Yüklenme Tarihi: 17-01-2014
- Görüntülenme Sayısı: 1233
- Gözlem Lokasyonu: Şavşat Artvin
- Şehir: Artvin
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Nikon D300S
- Ekipman(Lens): Nikkor 105mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Micro
Ahmet Bey,D.euxina türüne bakarmısın, osmanicada labellum düz, euxinada fotoda görülen sık kurul ssp.markowitschii altüründe var,selamlar..
Ahmet Bey, tebrikler.
Hasan bey işin içinden çıkamadım. D.osmanica var. osmanica yaklaşımımda Borçka Kaymakamlığının hazırladığı Özgür Eminağaoğlu imzalı ''Artvin'de Doğa Mirası CAMİLİ'NİN DOĞAL BİTKİLERİ'' kitabındaki görselle fikrimce uyusan karşılaştırmam etkendi. Şimdi Türkiye Orkideleri Kitabını inceledim, söyledikleriniz ve fotosunu çektiğim salebin çok aşırı boylu olmayışı aklımı karıştırdı doğrusu... Selam ve sevgilerimle...
Niyazi bey teşekkür ediyorum, selamlarımla...
Çok güzelmiş, ellerinize sağlık Ahmet bey.. Selamlarımla..
Çok teşekkür ediyorum Bedri bey, selamlarımla...
Ahmet bey, Harika bir paylaşım ellerinize sağlık. Selamlarımla...
az önce tr1 in sahlep ve orkide belgeselini izledim düşünüyorum artık sahlep içmesem mi diye.nefis kayıt emeklerinize sağlık Ahmet bey.selamlarımla.
Fikret bey teşekkür ediyorum ilginize...Ben de 2 sene dondurma yemeyi boykot etmiştim, ama çare bilinçlenmekte yatıyor. Safran gibi salep için de bitki yetiştirilmesi teşvik edilebilir. Avrupada salep yumrusu toplamanın hapis cezası var. Öte yandan Yalova'da etkin maddesi aynı olan ve yumruları çok çok büyük yabancı bir bitkinin yetiştirildiği/araştırıldığıyla ilgili bir yazı okumuştum. Selamlarımla...
İbrahim bey teşekkür ediyorum, selam ve sevgilerimle...
Doğa mükemmel. :D
Özgür hocam selam ve sevgilerimle...
Ahmet bey, Orkideler yetiştirilmesi çok zor bitkiler. Nedeni çimlenme esnasında mikoriza denen mikroskobik mantarlarla simbiyotik bir ilişkileri var. Bu mantarlar olmadan Orkideler çimlenemiyor. Orkidelerin tohumları çok küçük. Bu nedenle de besi dokuları iyi gelişmemiştir. İyi gelişmediğinden de çimlenebilmek için başka bir canlı ile işbirliği yaparlar. Nasıl bir mekanizma olduğunu bilmiyorum. Ama bu simbiyotik yaşam yani mantar olmadan doğadan toplayıp saksıya dikseniz hiçbir işe yaramaz. Bazan bir tohumun çimlenmesi 5-6 yılı bulabiliyor. Doku kültürü ile çoğaltıp yetiştirme çalışmaları yapılıyor ama onlarda çok pahalı yöntemler olduğundan en kolayı doğadan sökmek geliyor bizim insanımıza. Toplama yasağı olmasına rağmen ben bilimsel amaç için 2-3 kök almaya kıyamazken, köylümüz geçim derdi diye canına ot tıkıyor saleplerin. Yani kısacası bitkinin toplandığı yerdeki mikorizalarla beraber yetiştirilmesi gerekiyor belki de saleplerin.
Ayrıca çok da melez yapan bir cins ve familya. O nedenle teşhisi zorlu gruplardan biridir.
Serdar hocam güzel paylaşımın içim teşekkür ediyorum, bilgi daarcığımız zenginleşti yine. Selam ve sevgilerimle...
onay bekler