Miridae:Lygus pratensis
Boyut:6 mm
Senenin ilk Heteropterası. :)
Bu Lygus genusundaki türlerin birbirinden ayrılması gerçekten zor.Ancak şimdi bu türe en çok benzeyen Lygus rugulipennis'in bu tür ile ayrımını vereceğim:
- Eğer corium'un merkezindeki tüyler arasındaki mesafe bir tüyün uzunluğundan kısa ise yani tüyler yoğun ise ve eğer clavus'daki çukurcukların çapı yani büyüklüğü pronotumdakilerin neredeyse yarısı kadar ise Lygus rugulipennis (POPPIUS 1911)
- Eğer corium'un merkezindeki tüylerin arası bir tüyün uzunluğuna eşit ya da hafif daha uzunsa yani tüyler daha seyrek ise ve eğer clavus'daki çukurcukların çapı yani büyüklüğü pronotumdakilerle neredeyse eşit ise Lygus pratensis (LINNAEUS 1758)
Aynı zamanda eklere de Lygus pratensis'in bu iki ayrıntısının fotosunu da koydum.
Corium,pronotum ve clavus'un tam olarak neresi olduğunu de buradan görebilirsiniz:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heteroptera_morphology-d.svg
Böcekçi!
- Tespit Tarihi: 2015-01-20
- Yüklenme Tarihi: 21-01-2015
- Görüntülenme Sayısı: 807
- Gözlem Lokasyonu: Esenyurt, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde):
Barış bey selamlar.Bu gün havayı sıcak görünce araziye çıktım.Bu türün kırmızı renkli benzerine rasladım.Sırttaki kalp şeklindeki desenden bu aileyi ayırt edebiliyorum.Flu bir kare alabildim.Uçtu gitti.Boyu bir santime yakın.Farklı renk ve boylarda bir kaç tür fotoğrafladım.Hiç biri bu günkü kadar ürkek değildi.
Hocam yayınlarsanız yine de desenlerden isimlendirilebilirler.Ancak bazı renk formları iki türde de aynı olabiliyor bu nedenle böyle küçük detaylara ihtiyaç duyulur.Genelde bu Lygus genusunun bu linkteki renk formu görülür: http://dogalhayat.org/property/lygus-pratensis/
Yarın Lygus pratensis'in farklı renklerini de yayınlarım.
Barış hocam, Bu kadar güzel "key" detaylarını TÜRKÇE okumak çok zevkli. Heteropterler için bir "key" yazımı düşünceniz var mı?... Yoksa da düşünün... Emeklerinize sağlık.