Platyceps collaris (Toros Yılanı)
İnce yapılı bu yılanın boyu 1m veya daha fazla olabilir. Göz bebekleri yuvarlak, sırt pulları karinasızdır. Sırt taraf önde gri-kahverengi, arkada kahverengidir. Boyun yanlarında kenarları açık, içi siyah yuvarlak leke sıraları bulunur. Bunlar geriye doğru küçülerek genellikle gövde yarısından sonra kaybolurlar. Lekelerin ilk çifti genellikle birleşerek ensede bir bant teşkil eder. Baş yanlarındaki siyah bant daima mevcuttur. Gözün ön ve arka kenarları siyah renklidir (Platyceps najadum'da beyazdır). Alt taraf lekesiz sarımsı-beyazdır.
Genellikle taşlık ve çalılık kuru ortamlarda, fazla sarp olmayan yamaçlarda yaşarlar. Bazen bahçe ve tarlalarda da görülürler. Besinlerini kertenkele ve böcek türleri teşkil eder. Oldukça hızlı hareket eder ve çok çabuk ısırır ancak zehirli değildir. Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yayılmıştır. Deniz seviyesinden 1500 m yüksekliğe çıkabilirler.
Türkiye'nin Amfibi ve Sürüngenleri / İ. BARAN, Ç, ILGAZ, A. AVCI, Y. KUMLUTAŞ, K. OLGUN
- Tespit Tarihi: 2009-09-14
- Yüklenme Tarihi: 30-04-2013
- Görüntülenme Sayısı: 1017
- Gözlem Lokasyonu: Merkez, Adana, Türkiye
- Şehir: Adana
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): FujiFilm FinePix S5800
çok hızlıdır kerata değil mi hocam...:)) geçen sene malatya kaydını alana kadar iflahımı kesti kerata...:))) nefis kaıt...
Emeklerinize sağlık Hocam sayenizde ne güzeller görüyoruz teşekkür ederiz. Selamlarımla..
Bilgileri ile donatılmış harikulade bir belge olmuş Süleyman hocam. Emeklerinize sağlık çok güzel bir türmüş, selamlarımla..
ilginç ve güzel katkılarınıza sağlık
Çok teşekkürler Ali Bey. Fotoğraftaki henüz yavru bir birey olduğundan boydan kaybediyor fakat erişkinleri gerçekten akıp gidiyor :)
Çok teşekkürler, saygı ve sevgiler...
Çok teşekkürler Bedri Bey...
Teşekkürler Ediz bey, sizinde yorumunuza sağlık :)