Tespit edilen tür: Ophrys sphegodes subsp. herae (Umacı salebi)
Kullanıcı Niyazi Tosun
- Tespit Tarihi: 2010-04-20
- Yüklenme Tarihi: 31-08-2015
- Görüntülenme Sayısı: 621
- Gözlem Lokasyonu: Araç, Kastamonu, Türkiye
- Şehir: Kastamonu
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): KODAK EASYSHARE DX7440
Bir sonraki yüklediğiniz tespit ile aynı fotolar aynı lokasyondan ise diğer bu sayfayı silip diğer tespit ile birleştirebiliriz Niyazi bey. selamlar...
Serdar bey aynı lokasyon.Çiçek aynasındaki akıntı görününlü desenler farklı düşüncesi ile, birisi O. sphegodes olabilir mi diye ayırmıştım.Diğerini silerim.
Şimdi Kreutz'e göre bakınca bu O. sphegodes subsp. herae olur. Çünkü mammosa subsp. mammosa Türkiye'nin batısında bulunmaktadır.
Diğeri de aynı alttür. Kitaba göre sphegodes mammosa'dan daha küçük çiçeklere sahip. Kreutz e göre bu iki tür çok karıştırılmaktadır. Ben Kreutz de beğenmediğim bir özellik var. Nitelik ile beraber nicelik vermemesi. Tamam küçük ama ne kadar küçük. Kaç mm küçük belli değil. Bu durumda yayılışa göre karar verecek olursak, O. sphegodes subsp. herae olur.
Ben çiçeklerde iki karakteristik ayrım gözlemledim.Bazılarında akıntı tek renk, bazılarında çevresi leylak renkli bir kuşakla çevrili.Akıntıların üzerindeki bölge mor ya da yeşilimsi olabiliyor.Tabi bu farklar tür ayrımında kıstas olmayabilir.O. mammosalar da, çiğdemler gibi bir karmaşa var galiba.Bazı sitelerde her bölgede yetişen mammosa, o bölgeden ismini alan alt tür olmuş.Tübiveste gözüken pseudomammosa bazı sitelerde yer almıyor.Birde mammosa ve sphegodes ayrımı var.Çiğdemleri Almanlar, orkideleri Hollandalılar bölüyor galiba.
mammosa ve sphegodes için labellum üzerindeki desenler ayırt edici özellik değil. O. pseudomammosa, Kreutz'ün kitabında O. sphegodes subsp. herae'nin sinonimi olarak görünüyor.