Bugünkü kare 6 yıl öncesinden. Her çeşit iş gören Canon 100-400'den.
Etki alanı genişti ama keskinliği takıntı olmuştu. Ancak bu karedeki gibi keskinlik verse, ömür boyu taşırdım:)
Ama esas konum, tür adları. Geçenlerde iki kez yazdım. Bilimsel (latince) cins adına bakın: Euchloe, biraz Alman usülü okuyalım: Öyklö. İşte tür, daha doğrusu cins adımız bu.
Amacım çamur atmak değil; vaktiyle bir kişi, bir değerli hocamız uğraşmış, bugünkü bilgi seviyesine getirmiş. İşimiz eleştiri değil, eksiği gediği ortaya çıkartmak hiç değil. Katkımız olacaksa onları yapabilmek. Son yıllarda açılan 3-4 site artık bu işin bayrağını taşıyor. Birkaç yüz tane kelebek sevdalısı, meraklısı ve/veya fotoğrafçısı oldu. İçlerinden bu işin terminolojisine değer veren birkaç kişinin tamam demesi ile bu iş olacak gibime geliyor. Mesela Aglais yerine ...a.., Atalanta yerine .....mesela Amiral Kelebeği..., Euchloe yerine .....c.... kelebeği gibi adlar önerilip, fikir birliği sağlanabilir. Sizlerden gelecek önerilerden en çok kabul görenler mevcut tür adının yanına ikinci bir ad olarak eklenebilir ki zaman içinde tutarsa buna geçilir. Unutmayalım ki 20-25 yıl evveline kadar (kuşlardan) Cılıbıt yoktu, Çinte yoktu, Sumru da. Şimdi hemen herkesin kullandığı adlar bunlar oldu. Yeni başlayanlarda buradan devam ediyor.
Görüşlerinizi bekler; iyi geceler dilerim.
- Tespit Tarihi: 2008-04-21
- Yüklenme Tarihi: 10-04-2014
- Görüntülenme Sayısı: 907
- Gözlem Lokasyonu: Ula, Muğla, Türkiye
- Şehir: Muğla
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 400D
- Ekipman(Lens): Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
Fransa'da Euchloe simplonia, Euchloe crameri ve Euchloe tagis adında türler var. Bizim Euchloe ausonia'ya çok benziyorlar. Eline sağlık Ahmet hocam. Sevgilerle..
Çok teşekkür ederim Mehmet Beyim:) Bizim iş, yılan hikayesine döndü. Birkaç dakika öncesi Hanay ile telefondaydık. Bir taraftan telefon konuşması bir taraftan fotoğraf yükleme olunc saat 00:00a 1 dakika kala, rekor denemesi yaptım. Fransa'nın Barbados ilçesinin Honaz dağı gibi bir şey olmuştu:) Hem de bugün. Şimdi düzelttim. Çok teşekkür eder; saygı ve selamlarımla iyi geceler dilerim.
Bizim ellerin Dağ Öyklosu o zaman hocam. :)
Mükemmel görünüyor Ahmet hocam. Hayran kaldım. Elinize sağlık. Selamlarımla...
Aynen öyle. Bildiğimiz Almanca Öyklo. Düzenlemeden tekrar bilgileri güncellerken birkaç şey yazdım. Size yabancı değil, geçenlerde yine konuştuğumuz konu. Tür adı konusundaki önerilerinizi yazarsanız sevinirim. Gerekirse bir küçük anket de yapabiliriz.
Nazik sözlerin ve ziyaretin için çok teşekkür ederim Berat. Bu kareyi ben de beğendim. Zaman zaman söylerim; iyi makina ile her zaman iyi fotoğraf çekilmiyor ya da tersine makine-objektif çok kalite değilse de iyi kareler çekmek mümkün. Bunu ilk dijitallerden 400D ve 100-400 ile çekmiştim. Geçenlerde Sony'in ilk kompaktlarından biriyle çektiğim bir güve de çok beğenilmişti. Oysa Mark IV ile çektiğim pek çok kare ne benim ne de görenler tarafından o kadar beğenilmiyor. Bunları niye yazıyorum? Ne reklam olsun diye, ne de doğrudan sana cevap olsun diye.pek çok arkadaşım, üye sıkça "sizinki kadar iyi makinamız yok" diyor. Daha bugün bile aynı sözü duydum. Okunursa onlara hitaben. Bu arada yukarıda notta yazdığım gibi kelebek adlarının bazısının Türkçe adı var gibi görünüyorsa da aslında latince cins adının okunuşundan başka bir şey değil. Tür adlarıyla ilgili önerilerin olursa beklerim. A.selam, bilmukabil selamlarımla iyi geceler dilerim.
Türkçe tür adlarının oluşturulması ve fotoğraf paylaşımlarında ilk Türkçe adların yazılması benim de özlemim. Diğer arkadaşlar ve sistematik bilgisi olan hocalarımızla bazı adları Türkçe'leştirebiliriz Ahmet hocam.
Bilmiyorum belki mevcut sitelerde yapılabilecek bir anket ile de olabilir. Ama ondan önce ankette sunulacak alternatif başlıkları (adları) tespit etmek gerekecek. Diğer taraftan; hangi sitede veya hangi kitapta hatırlamıyorum ama bu cins için Benekli Melek, bu tür için Yeşil Beneklimelek gibi bir ad hatırlıyorum.
Benekli Melek=Pontia daplidice olarak literatürde var ama, Yeşil Beneklimelek adı yok ve tartışılabilir.
Bana göre ışığı iyi kullanmak iyi ekipmandan daha önemli. Sizde bu karenizde ışığı güzel kullanmışsınız hocam. Sonuç olarak ortaya harika bir fotoğraf çıkmış. Kelebeklerin Türkçe adlandırlımasıyla ilgili düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum. Her türlü desteğe hazırım. Selamlarımla...
gözel öyklü abi :)
Kenan sen olsun deme:)) öyküyü bırak da o kadar zamandır kelebeklerle en sıkı irtibatı olanlardan biri olarak ad öner derim.
Ahmet hocam üstadlarıma karşı ayıp olmaz ise nacizane bir önerim var bu güzel türümüz için. Bunun akrabaları hep süslü olarak adlandırılmış Turuncu süslü, Step süslüsü, her ne kadar süslü damone da tam olarak Türkçe olmasa da onda da süslü geçiyor. Bu tür içinde Dağ Süslüsü desek nasıl olur öyklösün yerine.
Wikipediden edinilen bilgiler: 1- Bu kelebek turuncusüslü lerin grubundaymış. (Yani Berat hocamın "süslü" takısının eklenmesi önerisi gayet mantıklı. 2- İngilizcesi Eastern Dappled White:Doğu Damgalı Beyazı (İtalya'nın doğusunda kaldığı için) veya Pearl White:İnci beyazı olarak geçiyor. 3- Fransızca da Marbré oriental:Doğu mermeri 4- Slovence'de de : Güney danteli diye geçiyor... (sevdim bunu) 5- Kelebek bahar kelebeği: baharın ilk aylarında yoğun şekilde gözüküyor. BENİM ÖNERİM: Bahar Dantel Kelebeği veya Benekli Mermer Tüm Euchloe grubu için öneriler.... Euchloe ausonia: Bahar Dantel Kelebeği veya Benekli Mermer Euchloe belemia / mevcut: akdeniz öyklosu: Önerim:Çizgili dantel, Akdeniz danteli veya çizgili mermer/akdeniz mermeri Euchloe penia / mevcut: doğu elfinstonyası: Önerim: Sarı dantel veya sarı mermer Bu konuyu tekrar gündeme alalım.
Özgür,çok teşekkür ederim. Dört yıl geçse de hiç önemli değil. Konuya güzel bir yorum ekledin. Tartışmaya açalım. Umarım sonuçta güzel adlar çıkacaktır. Belki hepsine olmaz da diğer böcek gruplarında da çoğu türde henüz Türkçe ad yok, bildiğin gibi. Bazısına ad önerin(iz) olursa onları da yazarsan(ız) sevinirim. Parantez bütün üyelere hitaben. Bu arada mağara girmediysen de yarasa peşinde bir arazi ile yarasacılar kervanına katıldın :) İyi geceler dilerim.
Bir başka isimlendirme yöntemi de tırtıl besin bitkileri: Hepsi "hardal" bitkisini tırtıl besin bitkisi olarak kullanıyor. Benekli hardal kelebeği Çizgili hardal kelebeği Sarı hardal kelebeği
Son teklifini daha çok sevdim, Özgür. Bakalım diğer arkadaşlar ne diyecekler?