Boyu yaklaşık 4-5 mm.Sarı zeminde siyah, siyah zeminde sarı benekli olduğu gibi, beneklerin şekli de değişiyor.Birinci fotoğraftaki, poa familyasından olduğunu düşündüğüm bitkinin başağı uğur böcekleri için tam bir ölüm tuzağı.Başağın kılcal kılçıklarının arasında sıkışan böcek hayatını kaybediyor.Farklı bölgelerde bu şekilde ölmüş en az bir düzine uğur böceğine rasladım.Fotoğraftaki uğur böceği de ölü.Ancak uğur böcekleri bu bitkiyi pek seviyor olmalı ki daha önce yüklediğim bazı scymnuslar ve başka türleri de bu bitki üzerinde fotoğrafladım.Özgür beyin kulakları çınlasın.Yine Tem otoyolu yakınları.Diğer fotoğraflar aynı bölgede farklı tarihlerde çekildi
- Tespit Tarihi: 2014-10-02
- Yüklenme Tarihi: 24-10-2014
- Görüntülenme Sayısı: 817
- Gözlem Lokasyonu: Ataşehir, İstanbul, Türkiye
- Şehir: İstanbul
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): KODAK EASYSHARE DX7440
Hocam bu kadar farklı paternlerin bir ortamda bulunması çok güzel birşey. Yani TEM yolu cidden müthiş. Ellerinize sağlık.
Özgür bey teşekkürler.Gerçekten de uğur böcekleri açısından oldukça verimli bir bölge oldu.
Niyazi hocam, Bu Coccinula quatuordecimpustulata olmasın?Kafa desenleri farklı gibi?
Özgür bey, internette bu türün fotoğraflarını inceledim.Siyah zemin üzerine sarı lekeli örneklerin kafa deseni siyah benekler şeklinde değil, ovale yakın tek parça siyah bir leke şeklinde.Ekteki 2. ve 3. fotoğraflardaki sarı zemin üzerine siyah lekeli örneklerde ise kafada siyah benekler mevcut.
Bence tanı doğru.Çünkü Coccinula quatuordecimpustulata'da desenler yatay bir şerit şeklinde uzanıyor.Propylea quatuordecimpunctata'da ise desenler aynı yatay şerit üzerinde değil.(En azından benim bulduğum fark bu) Görsel olarak burda belirttim: //c4.staticflickr.com/8/7676/16853712690_f302e234a5_b.jpg
c4.staticflickr.com/8/7676/16853712690_f302e234a5_b.jpg
Barış bey haklısınız.Fark sırt beneklerinin dizilişinde.Ayrıca Coccinulanın benekleri yuvarlak, Propylea nın köşeli gibi.