Tespit edilen tür: Gigantomilax lederi
Kaçkarlar'dan bir tür: MAVİ SÜMÜKLÜBÖCEK. Adına bakıp aldanmamak gerek. Kabuksuz salyangoz desek belki daha doğru olur. Boyu da epeyce uzun. 10 cm'in üzerinde olabiliyor.
Bielzia coerulans: https://en.wikipedia.org/wiki/Bielzia_coerulans
Kullanıcı Ahmet Karataş
- Tespit Tarihi: 2016-08-28
- Yüklenme Tarihi: 29-08-2016
- Görüntülenme Sayısı: 1604
- Gözlem Lokasyonu: Meydanköy, Rize, Türkiye
- Şehir: Rize
- Ülke: Türkiye
- Ekipman(Gövde): Canon EOS 1D Mark IV
- Ekipman(Lens): Canon EF 100mm f/2.8 Macro
10 cm! Gerçekten devasa bir türmüş. Ellerinize sağlık Ahmet hocam. @ozgur-kocak hocam yeni tür gibi duruyor.
Yeni familya yeni tür @mehmet-hanay
Şahane bir canlı Ahmet hocam, ellerinize sağlık, bunu görünce benim de Rize-Hemşin de yaptığım bir kayıt aklıma geldi, en az 15 cm vardı, hep türünü merak etmişimdir, sizin akademik çevreniz geniş, bir el atarsanız belki onu da isimlendirebiliriz :)) Selamlar hürmetler... http://dogalhayat.org/property/sumuklu/
Çok teşekkürler. @ozgur-kocak sisteme sen ekleyebilir misin?
Özgür, bir yıldan fazla zaman geçti. Hanay'ın bazı haklı mazeretleri var. Tür ekler gibi, ilaveten yeni aile ekleyerek sisteme girdim. Artık onaya hazır.
Barış, türümüz ve yeni aile onaya hazır.
Ellerine sağlık Ahmet hocam. Çok güzelmiş bu... Coşkun hocamınki de farklı bir tür... Acaba o ne çıkar?
Sisteme büyük bir itirazım var. Bakınız Bielzia coerulans internetteki görsellerin uzmanları bile yanıltabileceğine bence büyük bir örnek. Ben acizane uzman olduğum için yanlış diyerek, doğrusunu yazacak ve tür kutucuğuna doğrusunu yazacağım. Ama okuyucu için bu 3 onaydan sonra kafa karıştırıcı olmayacak mı? Hangine itibar etmeli. Aklıma gelen sivil/akademik tür uzmanlarının dar anlamda (altını çiziyorum) uzman oldukları taksonlar varsa onay yanına bir yıldız vb eklenmesi. Hata insanlar için türlerin isimleri değişebiliyor, familyalari vb bile hatta, tanılar değişebiliyor. Dolayısıyla mutlakiyet biraz işin doğasına aykırı. İnternetin özgür doğasını da hakim kılmak gerek. Bu durumda esnek, özgür ve aynı anda bilinçli ve güvenli olması için sistemin içinde arayışlar olmalıdir görüşündeyim. *** Bielzia coerulans keşke memelektimizde olsaydı ama bir Karpatlar endemiği olduğundan bu durum sözkonusu değil. Bizdeki de ayrı ama yine güzel bir tür.
Ve önceden de doğru hatırladığım gibi kutucuğa yazdığım isim üçlü onaydan sonra gözükmüyor bile. Kendi içinde mantıklı ve sağlıkli ama bu örnekte bir handikap. Alttan benim gibi bir Molla Kasım bidayetinde yukarıdaki üçlü tanı setin değişmesi de işi çözmüyor, etik açıdan, layüsel bir görüntü sunması bakımından ve alttaki yorumların kronolojisinin anlaşılması açısından doğru değil. Tanılar kronolojik açıdan değerlendirilebilir olmalı (yanına küçük tarih konabilir) ve kanaatimce değişmemeli. Zira, hatalar olgunlaştırır.
Ümit, yorumların için çok teşekkürler. Sistemin eksikleri olabilir, var da. Bu nedenle şu günlerde yeni bir site yazılımı için uğraşıyoruz. Buradakiler de yenisi bitince ona aktarılacak. Diğer taraftan tanımlar hakkında da bilgi vereyim. Omurgalılarda, bitkilerde farklı akademisyen ve uzman arkadaşlar tanımlara bakıyor. genelinde pek sıkıntı yok. Ancak omurgasızlara gelince; özellikle çoğu Böcek takımı, salyangozlar, süngerler vs gibi pek çok omurgasız grubunda uzman sıkıntısı var. Bu durum bildiğin gibi Türkiye geneli için de var. O kadar biyoloji bölümümüze rağmen; daha bir tane uzmanı olmayan gruplarımızın olması gibi. Burada biraz daha az gruptan uzmanımız var. Bir kısmı dışarıdan destek veriyor. Sorulunca sağolsun türünü söylüyorlar veya yorum yapıyorlar. Dün gece ve bu sabah sana gönderdiklerine bakıp, şudur diye yazdığın gibi de olabiliyor. Yani tanıdık akademisyenlere özelden mesajlaşma yoluyla tanım yaptırıyoruz ya da yabancı forum sitelerinden destek alan arkadaşlarımız yabancı uzmanlardan tanımlatıp ekliyor. Tanımlama üçlü değil, ikili. Fotoğrafı ekleyen uzman bile olsa kendi tanımı onay almadığından diğer iki kişi onaylamalı. Uzmanınki dışında kalan onaylar genelde sistemin formalitesini tamamlamak için. Kısaca konu uzmanının tanımı esastır. Bir konu uzmanı devreye girdiğinde diğer onaylar değişebiliyor. Orada sıkıntı yok. Sen listeni ver, sisteme girelim. Ya da türler geldikçe tür adlarını ekleyelim. Bütün Mollusca grubunun tanımından sorumlu kişi olabilirsin. Burada senden daha iyi yumuşakçaları tanıyan olmadığından senin tanımın her zaman esas alınacaktır. Tabi günün birinde bir başka konudaşın çıkıp da onun türü o değil, be derse iş farklı.
Onay bekleniyor. Tür adı değiştiği için Özgür ve Barış, daha önceki türümüz listeden çıktığından onaylarınız silinmiş oldu. Haber vereyim dedim.
Ümit hocam teşekkürler.