Arkadaşıma Gönder:

Habitat: Lagün kıyısı

Kategori olarak otsu mu olacak çalımsı mı bilemedim. Çalı formunda ama odunsu değil bilemedim. 

Kullanıcı Şule Kuzpınarı
Image

  • Tespit Tarihi: 2015-08-22
  • Yüklenme Tarihi: 03-04-2020
  • Görüntülenme Sayısı: 181
  • Gözlem Lokasyonu: Silifke, Mersin, Türkiye
  • Şehir: Mersin
  • Ülke: Türkiye

10 Yorum

  1. Image

    arthrocnemum fruticosum(sarcocornia fruticosa)...

  2. Image

    @hasan-yasayacak Hocam, sitede iki isimle de kayıt yok. Yeni tür mü eklenecek?

  3. Image

    @ahmet-karatas Hocam, yeni tür ekleme işine siz bakıyormuşsunuz galiba. :)

  4. Image

    Şule Hanım, listede olmayan yeni tür eklemelerini genelde ben yapıyorsam da birkaç arkadaş daha yapıyor. Tür eklemek kolay. Ancak buradaki tür elimizdeki listelerde (yeni Flora kitabının listesini kullanıyoruz) sinonim olarak veriliyor. Anladığım kadarıyla önceleri Arthrocnemum fruticosum var. macrostachyum adıyla alınıyormuş. Sonra bizdeki varyetesi Arthrocnemum macrostachyum şeklinde tür seviyesine çıkartılınca fruticosum dışarıda kalmış. @serdar-aslan belki daha ayrıntılı verecektir.

  5. Image

    :))) Defalarca okudum ama yine de anlamadım. Şu an farkettim ki taksonomi tamam olmamış bende. :) Kafamda bir sürü soru uçuşuyor şu an. Bir kaçını paylaşayım: Hangi türün sinonimi ki bu? Yani bu gariban hiçbir aileye dahil olamamış mı? Dışarıda kalınca bir daha bir yere dahil edilmiyor mu? Buna bir isim veremeyecek miyiz mi demek oluyor bu?

  6. Image

    Botanik uzmanı olmadığımdan net bilgi veremiyorum. Listelerde gördüğüm kadarıyla bunun adı Arthrocnemum macrostachyum. Daha önce buna Arthrocnemum fruticosum var. macrostachyum denmiş. Hasan bey uygun görürse A. macrostachyum olarak listemizde var ve tanımlanabilir. İlk sorunuzun cevabı (hangi türün sinonimi) bu: macrostachyum'un. Grubun sistematiği biraz karışık. Eskiden bütün denizbörülceleri (Salicornia) iki türken şu an 5-6 tür. yeni bulunanlar var, sinonim olup geçersiz adı olanlar var. Sarcocornia'lar için de benzeri karışıklık var. yerli yabancı bir sürü yayın baktım. En net bilgi ilk satırlarda yazdığım Şule hanım. Gerisini botanik uzmanlarımız karara bağladığında görebiliriz.

  7. Image

    Tamam hocam şimdi anladım, teşekkür ederim. Siz yeterince açıklamışsınız da sorun bende. Çok tuhaf bir sonuç çıkarmışım anlattıklarınızdan. İsim karmaşası yüzünden bu türü isimlendiremiyoruz, sinonimiyle bile isimlendiremiyoruz, nereye ait olduğu bellisiz gibi bir şeyler anladım. :) Şu an oturdu.

  8. Image

    Şimdilik işin tatlıya bağlandığına sevindim. Adı var, Şule hanım. yeni doğan çocuğa anne baba ayrı ad vermiş, dede babaanne diğer adıyla çağırıyor. Bir de göbek adı var gibi durum. Bu arada AÖF ilgili yorumda üç parazit bitki ailesine ilaveten ülkemizde Pilostyles haussknechtii'nin olduğu Apodanthaceae ailesi de parazit türler içeriyor.

  9. Image

    Pilostyles haussknechtii parazit marazit ama ne kadar güzel bir şeymiş öyle. Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'dekilerde değil tüm dünyadakiler içinde 3 aile diye geçiyordu. İlk sene kitaplardaki hataları üşenmeyip yazıp gönderiyordum Aöf'e. Daha çok yazımsal hatalardı. Örneğin bir kitapları vardı, google translate'den çevrilip yazılmış gibi. Anadili Türkçe olan biri o şekil cümle kurmaz. :) Bunu aynen böyle yazıp göndermiştim. Sonra ondaki kadar büyük hatalar diğerlerinde olmayınca devam etmedim. Bilgi yönünden güncel olmadıklarını da güncelini görmeden farkedemiyorsun tabi. Artık böyle böyle güncelleme yapacağım öğrendiklerimde. Kitaplarıma ulaşınca da, gönderilen mesajları ciddiye alıyorlar mı bilmem ama, aöf'e gönderirim güncellemeleri artık. Ama yine de benim için iyi bir fırsattı, normalde olsa bu kadar bilgiyi bir arada bulamam da okumam da. Bulsam da organize olmamış bilgi bir işime yaramazdı.

  10. Image

    @ahmet-karatas Hocam, parazit bitkilerle ilgili Aöf kitaplarında eksik olduğuna dair suçlamalarımı geri çekiyorum. Bilgisayarıma e-kitapları indirmişim, onlara baktım. Aynen şöyle geçiyor: "Dünyada yaklaşık 18 familya içerisinde 274 cinste, 4200 kadar parazit bitki türü bulunmaktadır. Bu durumlarıyla parazit bitkiler çiçekli bitkilerin yaklaşık % 1’lik bir kısmını içermektedir. En fazla parazit bitki 700’ün üzerinde tür ile Scrophulariaceae familyasında bulunmakta, bunu Cuscutaceae, Loranthaceae ve Viscaceae familyaları izlemektedir. Bununla birlikte, yurdumuzda ekonomik olarak önemli çok az sayıda çiçekli parazit bitki türü bulunmaktadır. Bunlar yarı parazit bir bitki olan ökse otu (Viscum album L.) ile tam parazit bitkiler olan canavar otu (Orobanche spp.) ve küsküt türleridir (Cuscuta spp.)." İnsan beynine çok güvenmeyecek. Benim aklımda son cümle kalmış. Onda da Türkiye'deki hepsi bu kadar demiyor zaten, ekonomik olarak önem arzedeni 3 aile diyor. Hafızamda kalan eksik bilgilerle bir yargılama yaptığım için, yanlışı düzeltme adına mesaj yazmam gerektiğini düşündüm. Şu an hayal kırıklığım aöf'ten kendime döndü. :)

İlgili Tespitler