Arkadaşıma Gönder:

’’Kuşlar Dünyasına Damgasını Vuran Salih Acar Kimdir’’ 5

İlk Türk Kuş Ressamı : Salih Acar (Bulgaristan/Filibe 1927-İstanbul 2001

Çocukluğundan beri kuşlara karşı büyük tutkusu  olan Eşim,Salih Acar,henüz küçük bir çocukken,Meriç kıyılarında,kuşları izler,sıralar halinde göç eden turnalar ve ördeklerle beraber hayalinde ülke ülke gezermiş.

.Avcılarla yoldaş olur ama O,gittiği sazlıklarda,gözle avlanırmış.


Kuş bilimine destek olmak için Türkiye’de ilk kez ‘’Markalama’’ çalışmalarını başlattı.O’nun aşırı tutkusu bana da bulaşınca,Manyas Gölü’nde çalışmalara başladık.1969 mayıs sonlarında,Kabak Adası’ında kuluçka merkezi aradık.İki yıl boyunca aramayı sürdürdük.

Bir ara,daha önce Manyas’ta hiç görmediğimiz İbisleri görünce çok şaşırdık.Gölün güney kıyılarında bir karabatak sürüsünü takip edince,büyük bir söğütlüğün,meyve vermiş ağaçlar gibi kuşla dopdolu olduğunu gördük.Bir anda gök yüzünün bulut gibi,Küçük beyaz balıkçıl,kaşıkçı,gri balıkçıl,gece balıkçılı,alaca balıkçıl,erguvani balıkçıl,cüce karabatak,büyük karabatak ile kaplandığını gördük.Hele simsiyah vücutlarına güneş vurdukça rengarenk pırıltılarla uçan ibis (Çeltikçi) sürülerini görünce sevincimizi anlatamam.Hem yeni bir yerleşim yeri,hem de varlığı dahi bilinmeyen ibislerin kuluçka yerini keşfetmiş olduk.Gökyüzünde adeta bir panayır vardı.O an kendimizi Nil Vadi’sinde hissettik adeta.

 

Rehberimiz alçak yuvaların birinden bir yavru aldı,bize uzattı.İlk ‘’Türkiye’’ markasını büyük bir heyecanla bir kaşıkçıya taktık.

1969 mayısında markaladığımız kaşıkçının,aynı yıl aralık ayında Mısır’ın Kom Ombo isimli bir yerde (Krallar Vadisi) bulunduğu haberini alınca,duyduğumuz sevinç anlatılmaz.Tüm yorgunluğumuz gitti,yerini sonsuz bir huzura bırakarak…


Yaşayan Efsane Belkıs Balpınar Acar’ın bir önerisi bir de kehaneti var ;


İşte önerisi ;

Kuşlar,milyonlarca yıldır alıştığı yuvasını ve göç yolunu değiştiremez.İnsandan,tehlikeden uzak yeni yerler bulup yuvalanamaz.Bu yüzden,varlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren,sesleriyle şenlendiren kuşları korumak için elinden geleni yapmak,medeni bir insan için vazgeçilmez bir görevdir.

 

Ve kehaneti ;

Yakın bir gelecekte,gezegenleri keşfedip belki de,oralara göç edecek olan insan,Nuh Peygamber gibi kuşları da beraberinde götürüp,onların eşsiz uçuş kabiliyetlerini,gene de gıpta ile seyredeceğe benzer…

Yarın;

 Kuşların Babası  Salih Acar’ın ilkleri.

 

 

Kullanıcı Fikret Can
Image

Öyle bir yuvamız olsun ki,gök kubbe sarsılsa da,ayna direği çökmesin.Öyle bir ocağımız olsun ki,sonsuza dek sönmesin.

  • Tespit Tarihi: 2013-12-08
  • Yüklenme Tarihi: 19-03-2014
  • Görüntülenme Sayısı: 1545
  • Gözlem Lokasyonu: Sarıyer, İstanbul, Türkiye
  • Şehir: İstanbul
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): Canon EOS 7D
  • Ekipman(Lens): Canon EF 400mm f/5.6L USM

4 Yorum

  1. Image

    Çok güzel bir kare. Eline sağlık Fikret abi. Sunumu ve rahmetli Salih Acar'ı anlatan yazı da çok güzel. Daha lise yıllarımdan bilirim. Bir tane de KUŞLARIMIZ kitabı vardı. Galiba 25 yıldır oldu alalı. Gözüm gibi bakarım.

  2. Image

    bu güzel gönüllü faaliyetin ilklerini ve öncülerini sayende öğreniyoruz fikret abi ellerine sağlık... Fotografta fena değil hani :)

  3. Image

    Hergün biraz daha hayranlığım artırıyor :)) Takibe devam...

  4. Image

    Keyifle izledim...eline sağlık Fikret abi selam ve sevgilerimle....

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Sitta europaea (Sıvacı) Fikret Can
Sitta europaea (Sıvacı) Ahmet Karataş
Sitta europaea (Sıvacı) M.Coşkun SANCAR

İlgili Tespitler